NieuwsWaarom is een kilo cocaïne zo duur?

De meest dure partydrug, of het witte goud is zelfs een benaming die voorkomt. Aangezien het festivalseizoen voor de deur staat, wilden wij eens op onderzoek uitgaan waarom een kilo cocaïne tot 38.000 euro kan kosten. Maar onthoud: stay in school, don’t do drugs.  Hoe wordt cocaïne gemaakt? Het begint allemaal bij de cocaplant, het oerproduct van de uiteindelijke cocaïne. In landen als Colombia en Bolivia bestaan heel veel cocaïneboren, die soms ook gelijk hun...
Max van Hasenbroek17 juni 20171315 min

De meest dure partydrug, of het witte goud is zelfs een benaming die voorkomt. Aangezien het festivalseizoen voor de deur staat, wilden wij eens op onderzoek uitgaan waarom een kilo cocaïne tot 38.000 euro kan kosten. Maar onthoud: stay in school, don’t do drugs

Hoe wordt cocaïne gemaakt?

Het begint allemaal bij de cocaplant, het oerproduct van de uiteindelijke cocaïne. In landen als Colombia en Bolivia bestaan heel veel cocaïneboren, die soms ook gelijk hun eigen coke verwerken. De eerste stap is de cocaplanten plukken en dit mengen met een mengsel van soda en kerosine. “Kerosine?! Is dat niet…” Juist ja, kerosine is de benzine van een vliegtuig. Hierna worden de cocaplanten geplet en daardoor komen de cocaïnekaloïden vrij. Dit meng je nog met enkele stoffen en er blijft cocapasta over (bazooka ook wel). Voor elke 1000 kilo aan cocaplanten krijg je 4 kilo aan cocapasta. Deze cocapasta is nog lang niet het eindproduct. Na deze pasta wordt er basecoke gemaakt en vanuit deze basecoke wordt snuifbare cocaïne gemaakt. De 4 kilo cocapasta is goed voor 2 kilo snuifcoke.

Hoe is de prijs van cocaïne opgebouwd?

Er zit een groot verschil tussen de productiekosten van het witte goedje en de echte prijs die jij betaalt. Zoals je hebt gelezen daarnet is er voor een kilo echte cocaïne 500 kilo aan cocaplanten nodig. De cocaboeren in Bolivia, Peru en Colombia ontvangen gemiddeld 2 dollar per kilo aan cocaplanten. Als je op de basisschool rekenen hebt gehad, dan weet je dat ze 1000 dollar per kilo cocaïne krijgen. Aan de grenzen is die waarde al verdubbeld naar 4.000 dollar en zo komen er steeds hogere marges bij.

Tussen 4.000 dollar en 38.000 dollar zit nogal een verschil, dat klopt. Dat heeft meerdere redenen: de grote marges die de tussenhandelaren pakken, de kosten van het transport, het omkopen van douaniers en de salarissen van de beveiligers. Hiernaast zullen er ook nog genoeg andere kostenposten zijn waar we geen rekening mee hebben gehouden. Er is nog een belangrijke factor: risico. Dit hangt samen met de winstmarges die tussenhandelaren hanteren. De handelaren willen wel goed betaald worden voor het risico dat ze continu lopen.

De cokeprijs hangt tenslotte óók nog samen met het land waar het naartoe moet. In het oosten van Duitsland is cocaïne bijvoorbeeld duurder dan in de Rotterdamse haven. Enerzijds omdat cocaïne in Nederland meer getolereerd wordt door overheden en anderzijds omdat het vervoeren naar Duitsland meer geld kost.

Nu weet je hoe het werkt. Succes Pablo.

 

Bronnen: Jellinek, Alternet

Disclaimer: wij moedigen op geen enkele manier het consumeren van enige drugs, dan wel harddrugs aan. Dit artikel is puur geschreven voor informatieve- en amuserende doeleinden. 

Max van Hasenbroek

Eindbaas in elke zin van het woord. Heeft een hekel aan ‘die ringetjes’ (Audi) en zorgt er dan ook voor dat elke bestuurder in die luxere Volkswagen ervan langs krijgt. Hoewel je het niet zou verwachten, kan hij nog steeds lachen om Jiskefet.

Financieel nieuws, maar dan beter.

Mis niets! Abonneer je op onze nieuwsbrief!

De Geldpers, 2018 © All Rights Reserved | website: WebNexus - webdesign Groningen