Overseas

Trump gooit nog een berg sancties op Noord-Koreanen, zorgt voor meer chaos

De strijd tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea bestaat al vanaf 1953, het jaar waarin Noord-Korea een dictatuur werd. Een tijdje geleden stak Trump de lucifer weer aan en sindsdien lees je niets anders dan nieuws over Trump.    Meer dan wij The Donald zei in een persconferentie, die hier te zien is, dat hij een decreet heeft getekend waarin staat dat autoriteiten makkelijker individuen, bedrijven en financiële instituties op kunnen sporen die handel met Noord-Korea...
Max van Hasenbroek Max van Hasenbroek22 september 20178894 min

De strijd tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea bestaat al vanaf 1953, het jaar waarin Noord-Korea een dictatuur werd. Een tijdje geleden stak Trump de lucifer weer aan en sindsdien lees je niets anders dan nieuws over Trump. 

 

Meer dan wij

The Donald zei in een persconferentie, die hier te zien is, dat hij een decreet heeft getekend waarin staat dat autoriteiten makkelijker individuen, bedrijven en financiële instituties op kunnen sporen die handel met Noord-Korea drijven. Dit keer was Trump redelijk presidentieel en professioneel, wat ook een bijzondere gebeurtenis is. Hij zei: “Het kan niet dat een land dat ons bedreigt met kernwapens een structureel de eigen mensen verkeerd behandelt, financiële steun vanuit het Westen krijgt.” In diezelfde conferentie had Trump het ook over China, die haar centrale bank ook verzocht had geen handel meer te drijven met Noord-Korea. Zelf hebben Chinese media dit nog niet naar buiten gebracht, en Trump wilde dan ook niet laten weten via welke bron hij dit had vernomen. Zonde. 

 

Je doet óf zaken met de VS, óf met Noord-Korea. Met beiden is geen optie. – Donald Trump

 

Goal!

Presidentieel was Trump zeker. Toch zit er altijd iets in zijn speeches waarvan je niet verwacht dat het gaat komen. Dit keer ging het om een steek onder water naar de rest van de wereld. “Amerikaanse diplomaten zijn al zo’n 25 jaar bezig met dit Noord-Korea probleem en hebben het nooit opgelost, vandaar dat we nu in deze situatie zitten. Ook andere landen hebben nooit iets gedaan en daarom moet ik dit nu oplossen.” Heeft hij ongelijk? Nee. Maar dat stuk is weer iets minder presidentieel.

 

Trump heeft eerder gezegd dat hij klaarstaat om Noord-Korea ‘totaal te vernietigen’ als het land bondgenoten van de Verenigde Staten of de VS zelf opnieuw bedreigd. Afwachten dus. Hij heeft in ieder geval de grootste handelspartner van Noord-Korea – China – in zijn team. 1-0 voor Donald. 

Max van Hasenbroek

Max van Hasenbroek

Eindbaas in elke zin van het woord. Heeft een hekel aan ‘die ringetjes’ (Audi) en zorgt er dan ook voor dat elke bestuurder in die luxere Volkswagen ervan langs krijgt. Hoewel je het niet zou verwachten, kan hij nog steeds lachen om Jiskefet.