CryptogeldNieuws

Man die in 2010 voor 10.000 Bitcoins twee pizza’s kocht is terug

Ken je die man nog? Destijds hebben we er een artikel aan gewijd, die je HIER altijd nog kunt lezen. Laszlo Hanyecz wilde Bitcoin in actie zien en kocht met 10.000BTC een pizza. De huidige waarde ligt rond de 97 miljoen dollar, maar spijt heeft hij niet. Hij doet het namelijk gewoon wéér.  Het verhaal Laszlo Hanyecz wilde met die 10.000 BTC gewoon bewezen hebben dat Bitcoin ook echt gebruikt kon worden als betaalmiddel, en niet...
Max van Hasenbroek Max van Hasenbroek26 februari 20189414 min

Ken je die man nog? Destijds hebben we er een artikel aan gewijd, die je HIER altijd nog kunt lezen. Laszlo Hanyecz wilde Bitcoin in actie zien en kocht met 10.000BTC een pizza. De huidige waarde ligt rond de 97 miljoen dollar, maar spijt heeft hij niet. Hij doet het namelijk gewoon wéér. 

Het verhaal

Laszlo Hanyecz wilde met die 10.000 BTC gewoon bewezen hebben dat Bitcoin ook echt gebruikt kon worden als betaalmiddel, en niet slechts een virtueel muntje op de blockchain was. Destijds probeerde hij via het forum Bitcoin Talk pizza’s te kopen. Omdat nog geen enkel restaurant de Bitcoin kende, laat staan accepteerden, moest hij het via via doen. Hij moest dus iemand zo gek krijgen om 10.000 Bitcoin van hem over te nemen. Diegene bestelde vervolgens de pizza’s op zijn naam en adres. 

Dit gebeurde en hij kreeg twee pizza’s in ruil voor 10.000BTC, die destijds 35 euro waard waren. Hij wilde twee pizza’s, zodat hij ook nog wat voor de dag erna zou hebben. Duh. Sinds een tijdje is bij Bitcoiners de dag van die transactie (22 mei) bekend als Bitcoin Official Pizza Day.TERUG

Meestal zijn dit soort verhalen eenmalig en zie je de persoon in kwestie nooit meer opduiken. Ja, hoogstens in een VICE-interview om nog eens te benadrukken hoe kut zijn actie heeft uitgepakt. Maar, de beste man is weer opgedoken en hij wilde weer twee pizza’s kopen! Dit keer voor een bedrag van 0.00649BTC, wat alsnog 62 dollar is. De transactie is na uiteindelijk gelukt en daarmee is Bitcoin weer een stapje dichterbij het praktische gebruik van de munt.

Hanyecz wilde gebruik maken van het Bitcoin Lighting Network om te kijken of daar al transacties over gedaan kunnen worden. Eigenlijk een beetje hetzelfde principe als in 2010. 

Of hij er blij mee is? Zoals je op de foto ziet, zijn hij en zijn twee zoontjes erg blij met de pizza’s! 

Max van Hasenbroek

Max van Hasenbroek

Eindbaas in elke zin van het woord. Heeft een hekel aan ‘die ringetjes’ (Audi) en zorgt er dan ook voor dat elke bestuurder in die luxere Volkswagen ervan langs krijgt. Hoewel je het niet zou verwachten, kan hij nog steeds lachen om Jiskefet.