Nieuws

Hoogopgeleid? Dan rook je waarschijnlijk niet

De overheid doet alles, écht alles, om roken tegen te gaan. Zo gooien ze accijns op pakjes sigaretten en laten ze er angstige, vieze plaatjes op zien om jou te doen walgen van een sigaret. Is dit fout? Dat laten we aan jou over. Effect heeft het in ieder geval wel, vooral bij hoogopgeleiden. Roken en opleiding Het statistiekenbureau CBS kwam vanochtend met deze conclusie. In het onderzoek staat dat Nederlanders van 25 jaar en...
Max van Hasenbroek Max van Hasenbroek6 juni 20177762 min

De overheid doet alles, écht alles, om roken tegen te gaan. Zo gooien ze accijns op pakjes sigaretten en laten ze er angstige, vieze plaatjes op zien om jou te doen walgen van een sigaret. Is dit fout? Dat laten we aan jou over. Effect heeft het in ieder geval wel, vooral bij hoogopgeleiden.

Roken en opleiding

Het statistiekenbureau CBS kwam vanochtend met deze conclusie. In het onderzoek staat dat Nederlanders van 25 jaar en ouder al decennia steeds minder gaan roken, maar dat die daling het hoogst is in de hoogopgeleide kringen. Waarschijnlijk wordt het daar weer gecompenseerd met drank op de studievereniging, maar dat terzijde. In 1989 was het percentage rokers in Nederland 38 procent. In 2016 was het nog maar 24 procent.

Er is al aangetoond dat er een verband is tussen roken en de opleiding die je gevolgd hebt. In 1989 rookte 38 procent van de laagopgeleiden, 40 procent van de middelbaar opgeleiden en 34 procent van de hoogopgeleiden. In 2016 rookte nog 28 procent van de laag-, 26 procent van de middelbaar- en 18 procent van de hoogopgeleiden. De daling bij hoogopgeleiden is het hoogst, maar we kunnen tegelijkertijd ook zeggen dat het ontmoedigingsbeleid van de overheid wel werkt. Dat is zonde voor de wel-rokers, maar de overheid zal niet stoppen met jou het rookleven moeilijker maken.

Max van Hasenbroek

Max van Hasenbroek

Eindbaas in elke zin van het woord. Heeft een hekel aan ‘die ringetjes’ (Audi) en zorgt er dan ook voor dat elke bestuurder in die luxere Volkswagen ervan langs krijgt. Hoewel je het niet zou verwachten, kan hij nog steeds lachen om Jiskefet.