Rondje Den Haag

Formatie mislukt? Boeit niet, we hebben tuinders

Gistermiddag werd bekend dat de formatiebesprekingen tussen VVD, D66, CDA en GroenLinks mislukt waren. Gek genoeg was duurzaamheid niet het thema waar ze op vastliepen, maar was migratie de galg voor de besprekingen. Dat boeit ons eigenlijk niet zo veel, lees hier waarom. We doen het zelf wel Een regering is nodig om een land te besturen, maar voor het klimaat zijn we zelf al goed bezig. Er is een veel belangrijker nieuwtje dan die...
Max van Hasenbroek Max van Hasenbroek6 juni 201710603 min

Gistermiddag werd bekend dat de formatiebesprekingen tussen VVD, D66, CDA en GroenLinks mislukt waren. Gek genoeg was duurzaamheid niet het thema waar ze op vastliepen, maar was migratie de galg voor de besprekingen. Dat boeit ons eigenlijk niet zo veel, lees hier waarom.

We doen het zelf wel

Een regering is nodig om een land te besturen, maar voor het klimaat zijn we zelf al goed bezig. Er is een veel belangrijker nieuwtje dan die formatiemislukking en dat is nog positief ook. Vandaag kwam het AD met het nieuws dat tuinders zijn veel optimistischer voor de toekomst en bouwen grotere kassen waarin ze gewassen verbouwen. Dit kan tegenwoordig veel minder milieubelastend en efficiënter. Efficiëntere productie betekent meer opbrengst en dat zorgt ervoor dat steeds meer tuinders gaan investeren in nieuwe kassen. In 2017 wordt verwacht dat er 300 hectare aan kassen bijkomt, die dan vaak gelijk energieneutraal (niet belastend voor het milieu) worden gemaakt. In 2007 tot 2015 lag dat rond de 80 hectare, ook niet weinig trouwens.

Geld moet rollen

Waaraan is de hogere opbrengst te danken? Alleen maar aan de efficiëntere manier van produceren en de kostenverlaging van energie door de slimme digitale technieken die gebruikt worden? Nee, consumenten geven ook weer meer doekoe uit. Op de markt worden meer bloemen verkocht wanneer mensen geld overhebben dan wanneer ze in de schulden zitten, snap je? Het geeft dus ook aan dat mensen veel meer aan luxe uitgeven dan in de crisisjaren, anders hadden tuinders echt niet geïnvesteerd in nieuwe kassen.

Ai, dit was ‘m alweer.

Max van Hasenbroek

Max van Hasenbroek

Eindbaas in elke zin van het woord. Heeft een hekel aan ‘die ringetjes’ (Audi) en zorgt er dan ook voor dat elke bestuurder in die luxere Volkswagen ervan langs krijgt. Hoewel je het niet zou verwachten, kan hij nog steeds lachen om Jiskefet.

Dit wil je lezen

{{ image }}

{{ title }}

{{ date }} {{ comments }}
{{ readingtime }} {{ viewcount }}
{{ author }}
{{ image }}

{{ title }}

{{ date }} {{ comments }}
{{ readingtime }} {{ viewcount }}
{{ author }}
{{ image }}

{{ title }}

{{ date }} {{ comments }}
{{ readingtime }} {{ viewcount }}
{{ author }}