Cashhour

Dirk Scheringa’s beursgang, en stille aftocht.

Dirkje Scheringa, mijn favoriete ex-bankier en corporate boef bij uitstek, heeft een gezellig jaartje achter de rug. Waar in oktober nog groot aan de klok gehangen werd dat de firma van Dirk S. naar de beurs zou gaan, bleek dit toch net even anders te lopen voor de beste man. De Vereniging van Effectenbezitters klom direct na het nieuws in de hoogste boom ‘Ik zal er alles aan doen om te voorkomen dat Scheringa ooit...
Joran-Lars Busscher Joran-Lars Busscher4 augustus 20178498 min

Dirkje Scheringa, mijn favoriete ex-bankier en corporate boef bij uitstek, heeft een gezellig jaartje achter de rug. Waar in oktober nog groot aan de klok gehangen werd dat de firma van Dirk S. naar de beurs zou gaan, bleek dit toch net even anders te lopen voor de beste man. De Vereniging van Effectenbezitters klom direct na het nieuws in de hoogste boom ‘Ik zal er alles aan doen om te voorkomen dat Scheringa ooit nog naar de beurs gaat’, riep de voorzitter zelfs. Waarom is het stil gebleven na het persbericht, en belangrijker; hoe gaat het nou eigenlijk met de firma van Dirkje?

We kijken even terug naar het jaar 2014, inmiddels al weer drie jaar geleden. Scheringa is op dat moment in gesprek met Adriaan van Gier om zijn bedrijf CS factoring de beurs op te krijgen. CS factoring is het nieuwe kindje van de voormalige bankier, en doet waar DSB ook al koning in was; incasso’s binnenharken. Probleem was alleen dat de incasso-tak van DSB niet bepaald de meest geliefde incasseringsfirma van Nederland was, omdat klanten (naar het schijnt) hardhandig overgehaald werden tot betaling. Deze zouden bedreigd en onder druk gezet zijn, niet erg klantvriendelijk dus.

Succesvol was de formule van DSB’s incassotak (toen nog Inspectrum) blijkbaar wel. En enkele jaren na het faillisement van de DSB-boom, startte Scheringa met wat ex-werknemers van DSB en Inspectrum dus CS factoring. CS Factorings verdienmodel is in principe niet veel anders dan dat van Inspectrum, alleen doet het nu meer dan de openstaande facturen van één bedrijf. CS factoring koopt openstaande facturen op van ondernemers, maar dan voor een lager bedrag dan waarvoor de factuur origineel verzonden is. Vervolgens gaat het bedrijf wel achter het gehele bedrag aan bij de wanbetaler en dit verschil eindigt vervolgens op de rekening van CS Factoring. Zo heeft de ondernemer snel en gemakkelijk zijn factuurtje betaald en wordt het incassobedrijf slapend rijk door niks anders te doen dan mensen porren om maar te betalen. Nu wilde Scheringa dit door middel van een reverse take-over op de beurs brengen in een lege beurshuls, Lavide genaamd. Hoe werkt dat nu precies, zo’n reverse take-over?

Een reverse take-over

Je hebt twee bedrijven, een beursgenoteerde en een niet-beursgenoteerde. In het bedrijf wat nog niet op de beurs staat, bevinden zich ‘activiteiten’, schulden en bezittingen. Het bedrijf wat wel op de beurs gebracht is, is daarentegen ‘leeg’ van activiteiten. Het actieve bedrijf stopt zijn bezittingen, schulden en activiteiten in de non-actieve onderneming en krijgt hier in ruil voor aandelen terug. Zo kun je een bedrijf op de beurs brengen zonder dat je een zogenoemde prospectus uit hoeft te brengen voor de AFM, waar ontzettend veel tijd in gaat zitten.

Dat probeerde Scheringa dus in 2014, een bedrijf overnemen en zo de beurs op gaan. Hij wilde hiermee financiële middelen aantrekken zodat de portefeuille van aangekochte schulden van CS Factoring kon groeien en hij ‘klanten zo beter van dienst kon zijn’. Dat ging alleen niet zoals Dirk het graag gewild had. Binnen Lavide ontstond er bonje tussen de partner die Scheringa Lavide in wilde loodsen en de resterende aandeelhouders, omdat Scheringa niet veel goodwill gekweekt had na het ploffen van de DSB. De deal ging vervolgens niet door en de beursdroom van Dirk spatte voor de tweede maal uiteen; met DSB lukte het hem namelijk ook al niet.

Herkansing?

Maar! Scheringa kennende gooit hij de handdoek niet zomaar in de ring, en probeerde in oktober van 2016 wéér om op de beurs te komen. Er was namelijk een akkoord tussen Lavide en CS Factoring bereikt, om alsnog naar de beurs te kunnen gaan. Dit moest, aldus het persbericht van Lavide, ergens medio november gebeuren. De reden: “CS Factoring hoopt met de beursgang een grotere naamsbekendheid te verwerven om vervolgens het marktaandeel te vergroten.” Geld verdienen dus. Maar na dit genoemde persbericht bleef het stil, tot februari. Scheringa en kornuiten bleken het niet geheel eens te zijn met de gemaakte deal en eisten een ander bestuur van de beursfirma, ook al was er al een overeenkomst over het bestuur. Maar dit was niet het enige hekelpunt. Zoals er in het persbericht van Lavide te lezen valt;

“(…)Daarnaast was er een verschil van inzicht over de voorziening voor debiteuren van CS Factoring en viel het resultaat van CS Factoring anders uit dan Lavide verwachtte. Dat had volgens Lavide moeten resulteren in een aanpassing van de koopprijs.”

Huh?!

Waar ‘t Boevengilde van CS Factoring in 2015 nog een winst van een tonnetje of 3 bij kon schrijven op een omzet van 1,1 miljoen euro, bleken de cijfers in 2016 toch net even anders te liggen. Jammer alleen dat de heren van CS factoring deze nog niet gedeponeerd hebben, dus dat houden jullie te goed. Leuk detail; ze waren zo dorstig naar werkkapitaal dat ze een Crowdfunding hebben opgezet. Die zie je hier; https://www.all4funding.nl/project/18/investeer-in-werkkapitaal-voor-cs-factoring.

Joran-Lars Busscher

Joran-Lars Busscher

Verantwoordelijk voor commercie en gegevens-analyse, naast de dagelijkse gang van zaken. Noemt zichzelf liever JL omdat hij de discussie over zijn naam nu zo langzamerhand wel een beetje zat is. Brengt de meeste tijd door in de Suitsupply en kan soms enigszins rechts uit de bocht vliegen.