Dikke doei tegen de welvaartsstaat; weer vette rode cijfers

2017-09-05T08:23:12+00:00 september 5, 2017|

De zorgsector is een beetje dat kind vroeger bij je in de klas dat altijd verkouden was en zich een ongeluk nieste. Was hij bijna weer gezond, dan kwam er weer een virus in omloop waardoor hij weer drie maanden aan het niezen was. Accountantskantoor EY maakt zich nogal zorgen. 

 

‘t Is serieus

Het verontrustende bericht komt niet van de eerste de beste afhaalchinees om de hoek. Integendeel, EY is een van de vier grootste accountantskantoren, The Big Four. Zij noemen het ‘op zijn minst schokkend’ dat de zorgsector zo achteruit gaat. “Vertel dan wat er aan de hand is…” Oh ja, natuurlijk. ‘t Zit zo: 40 procent van alle zorgbedrijven heeft verlies geleden in 2016. Zorgbedrijven zijn ziekenhuizen, bejaardentehuizen,  psychiatrische instellingen enzovoorts. 4 op de 10 Bedrijven heeft dus zorgen tot redelijke paniek. Vorig jaar was het nog ‘maar’ 25 procent wat verlies leed, en ook dat is gigantisch veel.Begin er niet aan

Waar hebben zorginstellingen deze verliezen aan te danken? Hoofdzakelijk aan twee dingen: de immens hoge personeelskosten en overheidsinstellingen die een flink partijtje bezuinigd hebben op de zorgkosten. Daardoor krijgen mensen steeds minder vergoedingen voor de nodige hulp en zullen ze ook minder snel van de zorg gebruik gaan maken. De andere mogelijkheid is dat zorginstellingen de prijzen moeten verlagen, omdat ze geen klanten meer krijgen. Het personeel krijgt in de tehuizen alleen de mensen met een hoge indicatie. Dat zijn de ouderen die vaak het meeste hulp nodig hebben en dus raakt het personeel daarvan ook gestrest. Hoge werkdruk betekent veel burn-outs en vervolgens heeft het bedrijf weer extra kosten voor vervangers. Als je rijk wilt worden, start dan geen bedrijf in de zorgsector.

 

Toch winst?

In totaal is er van de zorginstellingen die bekeken zijn een verlies van 37,5 miljoen terechtgekomen. De oorzaak: alle onregelmatigheidstoeslagen. Mensen die in diensten werken en dus ineens opgeroepen kunnen worden, vangen zo’n toeslag aan het einde van iedere maand. Eigenlijk is dit het probleem van de zorginstellingen, want als ze deze niet zouden moeten betalen, stonden ze in de groene cijfers. Daarnaast ontvangen verpleeghuizen volgend jaar in totaal. Martin van Rijn, onze OG op zorggebied heeft dat belooft.

Over de auteur:

Zit nog steeds te balen van zijn aandelen Delta Lloyd in 2015. Verder actief Audi-hater en trotse kapitalist met een grote bek als het gaat om maximale salarissen. Oh, en luistert gek genoeg erg graag Ronnie Flex.