Apple Watch

De toekomst van betalen deel 4: de toekomst is nu

We zijn aanbeland bij het laatste artikel over betalen. Er is veel veranderd, maar nog lang niet alle problemen rondom betalingen zijn goed opgelost. Sommige problemen met hedendaags betalen zullen in de toekomst moeten worden opgelost. Vandaag gaan we kijken naar wat de toekomst ons gaat brengen. 

Het probleem met betalen zoals we dat nu doen, is dat je steeds moet laten zien dat jij écht eigenaar bent van de pinpas (door middel van een pincode) en dat je de cruciale dingen om mee te betalen, zoals dus die pinpas, ook steeds mee moet nemen – en dus kunt vergeten. Betalen vandaag de dag kan sneller en gemakkelijker. Echter zie je wel dat efficiëntie en vooral gebruiksgemak nadelige gevolgen hebben voor de veiligheid. We moeten dus eerst een manier verzinnen hoe we op een veilige manier makkelijker kunnen gaan betalen, voordat we kunnen nadenken over snelheid.

Nieuwe serie ‘De toekomst van betalen’
In deze nieuwe serie nemen we je elke week mee in de wereld van betalingen. Hoe werd er vroeger betaald, hoe doen we dat nu, en misschien wel belangrijker: hoe zal dit zich ontwikkelen in de toekomst? Rekenen we over 25 jaar nog wel iets af met contant geld? Welke betaalmogelijkheden zullen we in de toekomst hebben?

Apple watch

Er zijn echter al oplossingen om betalen gemakkelijker te maken, zoals bijvoorbeeld  de Apple Watch. Producten als de Apple Watch zijn ook zo gemaakt dat je ermee kan betalen bij een pinautomaat. Bij dit soort technologie hoef je geen portemonnee in je zak te hebben en kun je met een eenvoudige handeling betalen. Zoiets heeft hoogstwaarschijnlijk wel toekomst. Maar toch: ook je Apple Watch kun je vergeten om te doen, of kan gestolen worden. Dus wat is hiervoor een oplossing?

Uiterlijke kenmerken

Misschien dat betalen met een vingerafdruk of iris ook toekomst heeft. Deze uiterlijke kenmerken heb je immers altijd bij je en zijn uniek. Een apparaat kan je met zulke kenmerken identificeren en zo de kosten voor je boodschappen afschrijven van je rekening, of een factuur sturen. Ook zou het als een soort creditcard kunnen werken.

Wil je elke dag in minder dan 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Maar gaan we in de verre toekomst nog wel naar de supermarkt om onze boodschappen te doen, of besluiten we virtueel te shoppen in een VR winkel? We zouden dan de echte 3D-winkelervaring kunnen hebben zonder je huis te verlaten. Dit is voor winkels aantrekkelijk, omdat ze jou kunnen verleiden in die wereld, maar ze geen pand nodig hebben; het niet schoongemaakt hoeft te worden; er niet gespiegeld hoeft te worden; enzovoorts. Het kan wel nog even duren voordat zoiets realiteit kan worden.

Betalen met je Apple Watch, maar niet met de ING app

Om de toekomst van betalen in beeld te brengen, is het ook belangrijk om de invloed van de Europese Unie hierop in acht te nemen. Zo heeft de EU in 2014 de bankenunie opgericht, waarmee de banken onder Europees toezicht vallen en de taak van centrale banken veranderde. Al snel werd duidelijk dat de Zuid-Europese landen zoals Italië en Portugal financieel gezien minder stabiel waren. Daarom heeft bijvoorbeeld Griekenland €45 miljard gekregen van de Europese Unie om zijn banken mee te redden.

Hoewel het nog steeds op de Nederlandse balans staat dat wij dit geld terugkrijgen, heeft het Griekse steunfonds al gerapporteerd dat €36 miljard gewoon weg is. De bankenunie heeft dus niet alleen voordelen, maar ook z’n nadelen. Dit soort zaken zijn slecht voor het vertrouwen in banken, dat al erg verslechterd was door de financiële crisis. Een wereldwijd betaalmiddel, zoals bijvoorbeeld cryptocurrencies, zouden dan een veel veiligere optie zijn om ons te behouden voor een bankencrisis.

Cryptocurrencies

Vorige keer noemden we het al, maar digitale munten kunnen zeker toekomst hebben. Denk bijvoorbeeld aan micropayments: als de cryptotransacties gratis worden, zou het zomaar eens kunnen zijn dat je per seconde Spotify muziek of per overgeslagen advertentie gaat betalen: ook als dat dus minder dan een eurocent kost. Bitcointransacties van minder dan 0,00001 eurocent zijn namelijk mogelijk. Misschien zal het niet Bitcoin zijn, maar cryptocurrencies zullen in een wereld waar we steeds meer over de hele wereld handelen steeds belangrijker worden.

Online

Iets wat heel belangrijk is om te melden, zijn online betalingen. Het is hopelijk geen verrassing meer dat we met z’n allen steeds meer online kopen in plaats van in de winkel. (Alhoewel dit ook nog te nuanceren valt: slechts 9% van alle aankopen wordt online gedaan). Dat betekent dat juist die betalingen in het echte leven dus ook minder vaak zullen plaatsvinden en dat zij zullen worden vervangen door betalingen via het web. Denk hierbij aan het online doen van je boodschappen, of shoppen met die eerder genoemde VR-bril.

Wij hebben geen glazen bol, dus hoe het precies loopt, weten we niet. Maar we moeten zeker niet al te klein denken. De tijden veranderen tegenwoordig snel en sommige grote veranderingen komen sneller dan je denkt. We moesten de gulden al ruilen voor de euro. Gaan we weer nieuwe munten zien? Kortom, de toekomst gaat ons een hoop brengen.

Laurens Van den Berg & Maartje Smit

Reageren