Beurskoers BAM

Hele, hele pijnlijke vroege ochtend voor BAM-aandeelhouders

Soms heb je dagen op de beurs dat je wenste dat je eerder was ingestapt. Een dergelijk gevoel kon je bijvoorbeeld bekruipen bij de rally met FastNed twee weken geleden, die op een vrijdag ineens een voltallige directie de Quote in slingerde op basis van bijzondere speculatie. Vandaag is voor BAM-beleggers níet zo’n dag.

Pijnlijk is het wel. Het 150 jaar oude bouwconcern uit ons eigen kikkerlandje had last van een instortende parkeergarage, een dure sluis en een dingetje met de uithoflijn in Utrecht. Aan het begin van mei ging de bouwer al onderuit op het Damrak door problemen in IJmuiden, toen bleek dat ze 3,8 miljoen euro extra verlies konden noteren op het project. De reden? Het verslepen van de sluisdeuren viel iets buiten de begroting. Tja.

Dat mocht toen in mei de pret niet drukken en BAM verwachtte alsnog een goed halfjaar te draaien. Vandaag kwam BAM echter met een winstwaarschuwing op de proppen, om toch maar even een ‘foutje bedankt’ te doen op de eerdere mededeling. Het bouwbedrijf gaan namelijk geen cent overhouden het eerste halfjaar. Sterker nog, ze kunnen ‘t zelfs gaan afsluiten met rode cijfers. Voor een aandeel dat al in de hoek zat waar de klappen vielen, in de beleggers-bokswedstrijd, betekende dit een straight KO; 22% was voor de lunch al van de prijs af.

KBC Securities, een van de belangrijkste instanties als het gaat om adviezen op de beurs, trekt z’n handen af van BAM en ‘verlaagt z’n verwachtingen’. De borden op beursplein 5 volgden al snel.


Op de grafiek zie je de koersbeweging van BAM sinds januari. De Bollinger Bands, de paarse en rode lijn, geven de weerstanden van het aandeel aan. Vandaag is BAM dwars door de onderste weerstand gebroken, wat een dalende trend aangeeft. Deze Bollinger Bands worden berekend op basis van gemiddelden, zoals de gemiddelde laagste koers of gemiddelde hoogste koers.

Joran-Lars Busscher

Reageren