Bitcoin BTC

Bitcoin is terug! Waar komt de prijsstijging vandaan?

Op 17 december 2017 behaalde bitcoin met ruim $20.000 zijn hoogste notering ooit. Omdat de meeste kopers de munt toen alleen voor snelle winst kochten, stortte de koers snel weer in. Niet lang daarna werd bitcoin massaal dood verklaard, maar toch lijkt de munt nu rap bezig met een nieuwe opmars. In 2019 steeg de waarde van bitcoin met ruim 250%. Thijs Tempel legt uit hoe dat kan.

Grofweg iedere 4 jaar vindt er een gebeurtenis plaats die tot nu toe altijd voor een hogere bitcoinkoers heeft gezorgd. Het aantal nieuw te creëren bitcoins halveert dan namelijk, waardoor er dus minder nieuwe bitcoins op de markt komen. Dat zit zo:

In 2018 daalde de bitcoinkoers van rond de $20.000 naar een schamele $2.600. Een enorme daling die naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt werd door speculatie op de cryptomarkt. Naast dit soort incidentele koersdalingen wordt de bitcoinkoers ook sterk beïnvloed door de constante aanwas van nieuwe bitcoins.

Bitcoinblocks

Er worden structureel nieuwe bitcoins gecreëerd, die ook weer op de cryptomarkt verkocht worden. Dit gaat door tot er rond het jaar 2100 ruim 21 miljoen bitcoins in omloop zijn. Tot die tijd ontvangen miners iedere tien minuten ongeveer 12,5 ‘verse’ bitcoins.

Wil je elke dag in minder dan 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Een miner heeft de belangrijke taak om nieuwe ‘bitcoinblocks’ te creëren. In zo’n nieuw block worden alle transacties van de afgelopen tien minuten gebundeld en aan de figuurlijke bitcoinadministratie toegevoegd. Hoewel er duizenden miners zijn, mag slechts één van hen dat nieuwe blok maken. Om die uitverkoren miner te worden moet je van alle miners het snelste een ingewikkelde wiskundige formule oplossen.

Dat kost veel energie waardoor een miner automatisch ook veel geld moet investeren. De stroomrekening van de gemiddelde bitcoinminer is immers behoorlijk hoog. Om voor die kosten te compenseren ontvangt een miner de 12,5 nieuwe bitcoins die vrijkomen bij de creatie van het nieuwe blok.

Jaarlijks komen er op die manier ruim 650.000 nieuwe bitcoins in omloop. Een deel daarvan wordt door de miners zelf bewaard, maar het leeuwendeel wordt verkocht, bijvoorbeeld om de energierekening te betalen.

Halvering

Net als dat in 2012 en 2016 al gebeurde wordt die beloning in 2020 gehalveerd. In 2016 ging de beloning van 25 naar 12,5 bitcoins per block. Vanaf mei 2020 krijgt een miner nog maar 6,25 bitcoins per gemined block. Dat heeft tot gevolg dat er aanzienlijk minder nieuwe bitcoins op de markt komen, waardoor er schaarste ontstaat en de prijs dus stijgt.

Historisch gezien doet bitcoin het erg goed in de maanden rondom die zogeheten bitcoinhalving. Sinds januari 2019 is de waarde van bitcoin al met ruim 250% toegenomen. Kijkend naar het verleden is het niet gek om die koersstijging aan de aankomende bitcoinhalving toe te schrijven.

Eerdere prijsstijgingen

Voor de derde keer in de geschiedenis van de digitale munt, vindt in mei 2020 de zogeheten bitcoinhalving plaats. De eerste en tweede bitcoinhalving hadden een aanzienlijke impact op de prijs van bitcoin. Hoe groot die impact is zie je in de tabel hieronder.

 

Eerste halving Tweede halving derde halving
Datum halving 28 november 2012 09 juli 2016 mei 2020
Datum hoogste notering (HN) 2 december 2013 16 december 2017 ?
dagen tussen halving en HN 369 dagen 526 dagen ?
Prijs bij halving $12,31 $650,63 ?
Hoogste notering* $994,21 $19535,70 ?
Stijging sinds halving 7976% 2902% ?

*vóór de daarop volgende halving

Na de halvering van 2012 steeg de bitcoinkoers dus met bijna 8000%. Had je op de dag van de halvering voor €1000 aan bitcoin gekocht? Dan was dat één jaar later bijna €81.000 waard geweest. Gaan we bij de volgende halving vergelijkbare stijgingen zien?

Bitcoinbubbel van 2017

De tweede bitcoinhalvering gaf het startschot van de bitcoinbubbel van 2017. De koers steeg het jaar daarvoor al flink, waardoor de markt veel nieuwe beleggers aantrok.

Op vrijwel elke verjaardag had men het ineens over crypto’s en de absurde winsten die je hiermee kan halen. Dit is immers wel héél makkelijk geld verdienen, dacht men. Bankiers en economen riepen al snel dat er sprake was van een enorme bubbel.

Slechts een klein deel van de kopers kocht bitcoin omdat ze in het concept van de munt geloofden. Dat blijkt ook uit onderzoek van de Nederlandse AFM. Bijna elke nieuwe bitcoinbezitter wilde vooral snel geld verdienen.

Het gevolg werd al snel duidelijk: de markt zakte keihard in elkaar door de chaos die de nieuwe beleggers veroorzaakten. Binnen een jaar tijd zakte de bitcoinkoers terug van $20.000 naar een karige $2.600. De prijsstijging in 2017 werd dus voornamelijk gevoed door pure speculatie en is dus redelijkerwijs als bubbel te bestempelen.

Niet elke stijging een bitcoinbubbel

Toch is het niet zo dat iedere stijging van de bitcoinkoers per definitie een bitcoinbubbel is. Er is een realistisch scenario waarin bitcoin ook echt miljoenen euro’s waard kan worden. Dat zit zo:

Door de jaren heen heeft onze wereld al veel verschillende munteenheden gekend. Al die munten hebben één ding gemeen: op een dag waren ze geen snars meer waard. Dat komt omdat vrijwel iedere munt op een gegeven moment slachtoffer wordt van geldontwaarding.

Er is dan zoveel geld bijgedrukt dat de munt uiteindelijk niets meer waard is en men zijn vertrouwen in de munt verliest. De afgelopen maanden zagen we dat al gebeuren met de Venezolaanse Bolivar, de Turkse Lira en de Argentijnse Peso.

Nu er al jaren maandelijks ruim 80 miljard euro’s worden bijgedrukt is het niet ondenkbaar dat de euro hetzelfde lot wacht. Zou de euro instorten, bijvoorbeeld door een nieuwe crisis? Dan is de kans groot dat de vraag naar bitcoin aanzienlijk stijgt.

Voordat bitcoin klaar is voor massa-adoptie zijn er de nodige kinken in de kabel die moeten worden opgelost. Zo is bitcoin notoire om de belasting voor het milieu die door de miners wordt veroorzaakt. Daarnaast heeft de munt de nodige technische kinderziektes.

Zo is duren transacties met bitcoin vrij lang en kunnen de kosten voor kleine betalingen snel oplopen. Dit zijn echter slechts technische problemen die naar verloop van tijd waarschijnlijk wel opgelost worden. Als dat gebeurt is de weg vrij voor massale bitcoinadoptie tijdens bijvoorbeeld een economische crisis.

Bitcoin biedt in zo’n doemscenario namelijk een solide alternatief op de uitstervende munt. Dat heeft een aantal redenen:

  • Bitcoin is als betaalmiddel veel beter afgestemd op onze digitale economie;
  • Een ‘bitcoinrekening’ kan nooit worden bevroren: jij bent de baas over je geld.
  • Er komen maximaal 21.000.000 bitcoins in omloop. Er kan dus niet onbeperkt geld bijgedrukt worden. Hierdoor is er ook geen sprake van geldontwaarding bij bitcoin.

Hyperinflatie van de euro zal er natuurlijk sowieso toe leiden dat producten duurder worden. Als door die hyperinflatie de vraag naar bitcoin ook nog eens stijgt, kan de prijs hard omhoog schieten. Sterker nog, door een sterke waardedaling van de Argentijnse Peso heeft bitcoin deze maand in Argentinië zijn hoogste notering ooit behaald. Daar zorgde hevige inflatie al voor een enorme prijsstijging voor bitcoin. Gebeurt hetzelfde met de euro? Dan zit bitcoin binnen de kortste tijd op een notering van 1 miljoen!

Thijs Tempel is spreker over bitcoin en blockchain. Benieuwd naar zijn lezingen? Check dan even zijn site.

Thijs Tempel

Thijs is een kapitalist met anarchistische trekjes die al enkele jaren tot uiting komen in zijn tirades over cryptocurrency’s. In het dagelijks leven maakt hij zichzelf verdienstelijk als spreker over bitcoin en blockchain.

Reageren