Energietransitie

Kopzorgen voor economische grootmachten door haperende energietransitie

De globale energietransitie verloopt uiterst moeizaam, concludeert het World Economic Forum (WEF) in een nieuw rapport. Het rapport analyseert economieën door middel van de Energie Transitie Index (ETI) op de prestaties van het bestaande energiesysteem en op de gereedheid tot transitie.

Kijkend naar de prestaties van de energiesystemen gingen vanaf 2014 vrijwel alle landen erop vooruit. Maar dit jaar is er een globale stagnatie te zien. De geavanceerde economieën scoren hoog op de ETI, maar noteerden in 2017 geen merkbare vermindering in de gemiddelde CO2-uitstoot van primaire energiebronnen, zoals gas en steenkool. Daarnaast loopt de beoogde vermindering van het gemiddelde energieverbruik langzamer terug dan voorgaande jaren. De geavanceerde economieën lijken moeite te hebben met het vinden van een balans tussen economische groei aan de ene kant en een duurzaam milieu aan de andere kant

Toegang tot energie

Terwijl de transitie van de geavanceerde economieën stagneert, stijgt het aantal mensen met toegang tot energie in rap tempo. De Wereldbank concludeert dat in vijftien jaar tijd de hoeveelheid mensen zonder toegang tot elektriciteit is gehalveerd.

Wil je elke dag in minder dan 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Kijkend naar de gereedheid tot transitie concludeert het rapport dat er grote verschillen zijn. Zo scoren de relatief kleine economieën beduidend beter dan de economische grootmachten. Van de G8+5 staat alleen het Verenigd Koninkrijk in de top 10. De top 10 van gereedste landen bestaat overigens, op Singapore na, volledig uit Europese landen. Nederland, vaak gezien als stoutste jongetje van de klas, bestrijkt een keurige achtste plek. De top 10 is echter gezamenlijk slechts verantwoordelijk voor 2.6% van de wereldwijde uitstoot, dus dat schiet niet bepaald op. Het gros van de wereldwijde uitstoot is namelijk afkomstig van de economische grootmachten, zoals China, de VS en India.

China en India

Is de energietransitie dan gedoemd te mislukken? Niet per se. Een interessante ontwikkeling is te zien bij de twee economische grootmachten met het meeste aantal inwoners: China en India. Deze landen staan met de prestaties van hun huidige energiesysteem weliswaar op plek 97 en 86 van de ETI-wereldranglijst, maar op basis van gereedheid tot transitie staan ze op plek 45 en 61.

Zo kunnen we concluderen dat deze economische grootmachten nog steeds flink achterlopen op de rest van de wereld, maar zich hard maken voor het creëren van een omgeving die een toekomstige transitie mogelijk maakt. Bijvoorbeeld: uit cijfers van het United Nations Environment Programme blijkt dat China in 2017 verantwoordelijk was voor maar liefst 45% van de wereldwijde investeringen in duurzame energiebronnen.

De auteurs zien de uitkomsten van het rapport als een wake-up call voor de toereikendheid van de huidige maatregelen en laten weten dat drie jaar na het klimaatakkoord van Parijs, de CO2-uitstoot in 2018 met meer dan 2% steeg en het gebruik van kolen wereldwijd ook toenam.

Laurens Evenwel

Bestuurskundige Amsterdammer met een voorliefde voor economische, politieke en klimaattechnische kwesties. Bevindt zich dagelijks in een paradox tussen het filosoferen over de oplossing voor een CO2-neutrale economie en het vervloeken van geitenwollensokken. Zijn glas is altijd halfvol, behalve in de kroeg; daar gaat het relatief vaak leeg.

Reageren