Winklevoss

Charlie Shrem en Winklevoss-broers schikken over 5.000 ‘gestolen’ bitcoins

Investeerders Cameron en Tyler Winklevoss zijn tot een schikking gekomen met bitcoinpioneer Charlie Shrem (29). De tweelingbroers eisten $26 miljoen, tegenwoordig gelijk aan zo’n 5.000 bitcoin (BTC). Volgens hen heeft Shrem in 2012 5.000 bitcoin minder aan ze geleverd dan was afgesproken. In 2012 was één bitcoin $12.50, maar inmiddels is de waarde van bitcoin met 4240% gestegen.

Rechter Jed Rakoff verwierp de rechtszaak met de mededeling dat beide partijen tot een schikking zijn gekomen. Beide partijen kunnen de komende 30 dagen, tot 5 mei, nog de zaak heropenen, zodra één van de partijen zich niet aan de afspraken houdt.

Wil je elke dag in minder dan 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Uit de schikking blijkt dat nu beide partijen zélf de advocaatkosten voor hun rekening nemen. Beide partijen willen verder niet ingaan op details. Wel zegt Shrem op Twitter: “Vanaf dag één heb ik volgehouden dat deze aantijgingen onzin zijn, wat ze natuurlijk ook zijn. Nadat hun advocaat sancties kreeg en ze mijn juridische kosten twee keer moesten betalen, kwamen we tot een vertrouwelijke oplossing, en ben ik vrijgesproken van de zaak. Ik ben @brianeklein dankbaar!”

Aanklacht: 5.000 bitcoin gestolen

De Winklevoss-broers hebben de zaak vorig jaar september aanhangig gemaakt. Shrem heeft in 2012 één miljoen dollar van hen ontvangen om bitcoin (BTC) te kopen. Ze zouden erachter zijn gekomen dat Shrem niet het volledige bedrag in bitcoin had gestoken.

Er was sprake van een tekort van 5.000 bitcoin, zo claimden ze. Destijds was één bitcoin $12,5 waard.
De huidige koers van BTC is bijna $5.300. Bij de 5.000 bitcoins ging het dus om een bedrag van meer dan $26 miljoen, volgens de huidige koers.

BitInstant: betalen met bitcoin

Shrem staat bekend als een bitcoinpioneer. Hij was in 2011 oprichter van BitInstant, die het als eerste bedrijf mogelijk maakte om op grote schaal met bitcoin te betalen in winkels zoals Walmart.

Het contact met de Winklevoss broers ontstond in 2012. In mei 2013 staken de Winklevoss broers $1,5 miljoen in BitInstant. In de jaren 2013 en 2014 raakten het bedrijf in de problemen.

Begin 2014 is Shrem gearresteerd op de luchthaven JFK in New York. Hij werd beschuldigd van ‘samenzwering om geld wit te wassen’. Er werd voor meer dan één miljoen dollar aan bitcoin verkocht aan gebruikers van de zwarte marktwebsite Silk Road. Eind 2014 is hij veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

Afbeelding: cellanr (CC BY-SA 2.0), via Wikimedia Commons

Bitcoin Magazine

Reageren