Rus gebruikt liever matras dan bank

Russische miljonairs bewaren 26 procent van hun geld liever in huis dan dat ze er mee naar de bank gaan. Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau Knight Frank LLP waar Bloomberg over schrijft. 

Dat is meer dan twee keer zoveel als de gemiddelde rijke Europeaan in huis heeft en meer dan drie keer de hoeveelheid die een Amerikaan onder zijn matras heeft liggen.

Wil je elke dag in minder dan 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

De onderzoekers denken dat dit komt doordat Russen de producten van de traditionele financiële instellingen wantrouwen. Dit wantrouwen komt vooral door het moeizame proces waarin Rusland zich sinds 1991 heeft ontwikkeld van een communistische samenleving naar een kapitalistische. Die omwenteling ging gepaard met meerdere devaluaties van de roebel. Russen houden daarom volgens de onderzoekers meer rekening met een nieuwe economische crisis dan mensen uit andere landen.

Dollar

Door die devaluatie gebruiken de Russische miljonairs liever de Amerikaanse dollar dan de eigen roebel. Vooral de Amerikaanse sancties tegen Rusland zijn hiervan de oorzaak. Sinds 2014 is de roebel met zo’n vijftig procent in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Russen zien de dollar daarom als de enige stabiele munteenheid.

Ondanks de conservatieve houding van veel Russen zijn ze de afgelopen jaren meer alternatieve vormen van beleggingen gaan opzoeken. Zo is het aantal Russische miljonairs dat in kleinere lokale private banken stapt de afgelopen twee jaar toegenomen van vijftien tot twintig procent. Volgens een analist van de Julius Baer Group Ltd. loopt het vermogen van Russen in standaard portfolio’s door deze trend met 1 procent per jaar af. Voor de gemiddelde rijke Rus moet het product vooral niet te ingewikkeld zijn. Daarin komt de conservatieve aard nog naar boven.

Redactie

Reageren