Koffiezaak zzp

Kwart zzp’ers zou liever in loondienst werken

Veel jonge ondernemers en zelfstandigen zouden liever in loondienst willen werken. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door de Kamer van Koophandel. In totaal zou een kwart van de Nederlandse zzp’ers liever een vast arbeidscontract hebben.

Bijna een kwart van de zzp’ers zag zijn omzet dalen in de afgelopen drie jaar. Bij mkb’ers was dit bij bijna één op de vijf het geval. Veel zzp’ers maken zich zorgen over of ze wel voldoende klanten hebben of kunnen vinden. Het gevolg daarvan is dat ze zich zorgen maken over hun financiële buffers. Ook het bepalen van de juiste tarieven is voor veel zelfstandigen lastig.

Ongeschikt personeel

Voor mkb’ers is vooral het personeelsbeleid een grote stap, soms zelfs te groot. Dit komt vooral omdat zij de financiële risico’s te groot vinden om nog meer mensen aan te nemen. Voor 28 procent van de mkb’ers zou dit gelden. Een kwart van de mkb’ers zegt zelfs helemaal geen geschikt personeel te kunnen vinden.

Wil je elke dag in minder dan 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Toch zien de ondervraagde zzp’ers en mkb’ers de toekomst redelijk goed tegemoet. Zo verwachten ze dat hun omzet in de komende jaren weer zal gaan toenemen.

De KvK heeft voor het onderzoek zo’n vijftienhonderd zzp’ers en mkb’ers ondervraagd. In totaal telt Nederland volgens het register zo’n 1,2 miljoen zzo’ers en ruim 440.000 bedrijven in het mkb.

Afbeelding: Best Picko (CC BY 2.0), via Flickr

Redactie

Reageren