Brexit

Brexit: van hard, zacht en ‘slow’ naar ‘flextensie’?

Theresa May heeft Brussel opnieuw om uitstel van de Brexit gevraagd. De nieuwe Brexit-datum wordt 30 juni als het aan Londen ligt. Het is de vraag of EU-president Donald Tusk daarmee akkoord gaat. Volgens de BBC heeft Tusk met het oog op de EU-top van 10 april een nieuw plan gelanceerd: ‘flextensie’.

Tusk zou de Britten een uitstel van 12 maanden willen aanbieden. Als het Lagerhuis in die 12 maanden toch een oplossing weet te vinden dan mag het Verenigd Koninkrijk de EU ook al eerder verlaten. Een hooggeplaatste EU-medewerker heeft het over een ‘flextensie’. Met dit plan hoopt Tusk dat de Britten geen paniekvoetbal hoeven te spelen en rustig tot een acceptabele Brexit-strategie kunnen komen. Er zou ook ruimte zijn om de Brexit nog te heroverwegen. Het voorstel past bij een tweet die Tusk vorige week dinsdag plaatste. Daarin riep hij op tot geduld.

30 juni

May is zelf gekomen met 30 juni als Brexit-datum. De Britse premier lijkt mee te willen gaan in het flexibele karakter van het uitstel. Als het ruim voor 30 juni lukt om de Brexit-deal door het Lagerhuis te krijgen, dan kan de Brexit wat haar betreft al veel eerder plaatsvinden. Het liefst vóór 23 mei.

Wil je elke dag in minder dan 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

De Britten moeten zich anders namelijk voorbereiden op de Europese Parlementsverkiezingen op 23 mei. Lang stonden die verkiezingen een langer uitstel van de Brexit in de weg. Premier May wilde niet meedoen aan de verkiezingen omdat dit volgens haar ‘niet in het belang van het Britse volk’ zou zijn. Voor Brussel was dit standpunt onacceptabel, omdat de Britten dan mogelijk zonder volksvertegenwoordiging in het Europees Parlement toch lid zouden blijven van de EU. Nu die hobbel is weggenomen lijkt het er op dat er in mei niet 27 maar 28 EU-lidstaten naar de stembus gaan.

EU-top

Op 10 april zal het voorstel vermoedelijk besproken worden op de speciaal ingelaste EU-top over de Brexit. In ieder geval weten we na die dag hoe het Brexit-uitstel van de Britten er uit gaat zien. Althans, dat vermoeden we. Met de Brexit weet je het maar nooit.

 

Redactie

Reageren