Brexit

Lagerhuis buigt zich over Brexit

Het Britse Lagerhuis gaat zich vanavond in meerdere stemmingen buigen over de koers van het Verenigd Koninkrijk over de Brexit. Afgelopen maandag stemde het parlement in met een amendement om zelf de regie over te nemen.

Er liggen meerdere opties op tafel vanavond. Welke dat precies zijn is nog niet officieel bekend gemaakt, maar het lijkt om hele uiteenlopende koersen te gaan. Van radicale opties zoals een no deal-Brexit tot een tweede referendum en zelfs het volledig annuleren van de Brexit (het intrekken van Artikel 50). Ook komen er gematigdere opties aan bod zoals een lidmaatschap van de douane-unie en de Noorwegen-plus optie. In dat laatste geval blijft het VK in de interne Europese markt en in de douane-unie.

Wil je elke dag in minder dan 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Mays deal

De kans dat er voor geen enkel voorstel een meerderheid komt is best groot. Mocht dat het geval zijn dan zal premier May haar deal misschien toch nog in stemming brengen. De kans dat Mays deal het toch nog gaat halen wordt met de dag groter. Jacob Rees-Mogg, één van de bekendste voorvechters van de Brexit, lijkt langzaam naar premier May toe te kruipen. In zijn eigen podcast zegt hardliner Rees-Mogg dat het erop lijkt dat de Brexit helemaal niet doorgaat als Mays deal er niet door komt. Daarom overweegt hij de deal van May nu toch te steunen.

Aftreden

Tegelijk wordt de roep om Mays aftreden groter. Helemaal als er door de stemmingen van vanavond een andere koers komt. Veel politici vinden het ongeloofwaardig om May nieuwe onderhandelingen met Brussel te laten doen, omdat ze zelf altijd alleen voor haar deal stond.

 

No deal

Mocht dit allemaal toch worden weggestemd dan lijkt een no deal-Brexit op 12 april dichterbij dan ooit. Het enige dat dat scenario dan nog kan voorkomen is de aanvraag van een langer uitstel, maar dan zullen de Britten wel mee moeten doen aan de Europese Parlementsverkiezingen van 23 mei. Iets dat de Britse parlementariërs absoluut niet willen. In dat geval lijkt een Mayxit waarschijnlijker dan Brexit. Wat er ook uitkomt, het zal een bijzondere avond worden onder leiding van Mr. Speaker John ‘order’ Bercow.

Redactie

Reageren