Fishing pishing vissen

Fraude met phishing fors toegenomen

Phishing zorgt voor steeds meer financiële schade bij banken. In het afgelopen jaar is de schade verviervoudigd van één miljoen euro in 2017 naar vier miljoen euro in 2018. Toch is de totale fraude in het betalingsverkeer met twee procent afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland, de branchevereniging voor het betalingsverkeer.

Fraudeurs laten hun phishing-mails steeds echter lijken. Daarnaast benaderen ze hun potentiële slachtoffers steeds vaker via Whatsapp en Facebook. De oplichters doen zich dan bijvoorbeeld voor als een familielid dat acuut geld nodig heeft. De Fraudehelpdesk waarschuwde in januari al dat deze vorm van oplichting explosief aan het groeien is.

Wil je elke dag in minder dan 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

De politie en vier grote banken luidden vorig jaar al de noodklok tegenover de NOS dat phishing aan een opmars bezig is. Ook zij zeggen dat dit komt door de steeds creatievere en betere vorm waarop fraudeurs contact leggen met hun doelwit. De Betaalvereniging heeft dat beeld nu bevestigd.

Banken benadrukken dat ze nooit via deze weg naar inloggegevens en beveiligingscodes vragen. Daarnaast waarschuwen ze hun klanten om het adres van de afzender altijd goed te controleren. Het allerbelangrijkste is om nooit zomaar op linkjes in e-mails, sms’jes of andere tekstberichten te klikken.

In totaal toch minder schade

Phishing mag dan zijn toegenomen, de grootste schade komt nog altijd door fraude met pinpassen. De Betaalvereniging zegt dat daar zo’n vijf miljoen euro mee buit gemaakt is. Daarmee is de schade met die vorm van fraude wel met een derde afgenomen. Dat is een trendbreuk en zeer opvallend omdat het aantal pinbetalingen in 2018 met twaalf procent is toegenomen ten opzichte van 2017. Hiermee is de totale schade in het betalingsverkeer door fraudeurs vergeleken met 2017 met twee procent afgenomen. Bij mobiel bankieren is voor het tweede jaar op rij geen enkele melding van fraude gemeld.

Toch is deze trend niet typisch Nederlands. In België bedroeg de schade van phishing in 2018 ruim acht miljoen euro, terwijl dat in 2017 nog ‘slechts’ 2,5 miljoen euro was.

Redactie

Reageren