Erdogan

Erdogan geeft bankiers de schuld van daling lira

 

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan geeft ‘het is allemaal de schuld van de Rabobank’ en nieuwe betekenis. Niet alleen geeft hij banken en bankiers de schuld van de slecht presterende lira, hij deed er ook nog even een dreigement bij.

Bankiers die ‘misleidende’ voorspellingen van de wisselkoers van de lira maken, zullen een ‘zware prijs’ betalen na de verkiezingen. Erdogan heeft het over de lokale verkiezingen, die op 31 maart zijn. De lira daalde afgelopen vrijdag met 6% flink ten opzichte van de dollar.

Dit weekend werd al bekend dat Turkse toezichthouders een onderzoek starten naar de Amerikaanse bank JPMorganChase en andere banken. Dit omdat de toezichthouders de banken verantwoordelijk houden voor de koersval van de lira. De Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), of Banking Regulation and Supervision Agency in het Engels, meldde dat in het advies om te verkopen van analisten van JPMorgan ‘misleidende en manipulatieve’ inhoud stond.

Daling lira

Vorig jaar ging het flink mis met de Turkse lira. De waarde van de munt daalde flink en de inflatie steeg heel snel. Politieke spanningen en het daaraan gelinkte vertrouwen in de Turkse economie zorgden ervoor dat de Turken financieel in de problemen kwamen. De lira herstelde hier eind vorig jaar wel enigszins van.

Wil je elke dag in minder dan 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! (We starten héél binnenkort)

Toch werd twee weken geleden bekend dat de Turkse economie voor het eerst in tien jaar weer in een recessie zit. Afgelopen kwartaal daalde het bbp van Turkije met 2,4 procent. De slechte resultaten moeten een klap zijn geweest voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die de afgelopen tijd juist hard bezig was om de economie te stimuleren.

Dit deed te Turkse president onder andere door de staatsbanken onder druk te zetten om meer geld in de economie te pompen en de rentes werden laag gehouden door veel obligaties op te kopen. De periode van flinke economische stimulering leverde Turkse economie in eerste instantie sinds 2009 onafgebroken groei op. Elk kwartaal werd er een groei van bijna 7 procent genoteerd. Afbeelding: World Economic Forum from Cologny, Switzerland (CC BY-SA 2.0), via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren