Brexit

Brexit-petitie haalt al 5 miljoen stemmen

De petitie die gestart is om de Brexit te stoppen is gistermiddag al door 5 miljoen mensen ondertekend. Het is daarmee de populairste officiële petitie ooit in het Verenigd Koninkrijk (VK).

De petitie is opgezet om artikel 50 van het Verdrag betreffende de Europese Unie te stoppen. Dit is het artikel in het verdrag waar staat dat een lidstaat het lidmaatschap op kan zeggen. De petitie werd wist de vijf miljoen stemmen al in vier dagen te halen. Een officiële petitie hoeft in het Verenigd Koninkrijk maar 100.000 stemmen te halen om een debat te krijgen in het Britse Lagerhuis. De drempel van 100.000 stemmen werd al in de eerste twee uur gehaald.

Wil je elke dag binnen 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Op de website van het Britse parlement – waar de petitie staat – is het aantal ondertekeningen live te volgen. Afgelopen donderdag was de petitie zo populair, dat de website er een paar uur uitlag. De begeleidende tekst bij de petitie is: ‘De regering heeft meerdere keren geclaimd dat het verlaten van de EU “de wil van het volk” is. We moeten deze claim een halt toe roepen door publieke steun te bieden aan in de EU blijven. Een People’s Vote komt er misschien niet van – dus stem nu.’

Protest

Afgelopen zaterdag gingen Britten nog massaal de straat op uit protest tegen de Brexit. Er zouden naar verluidt ruim een miljoen mensen in Londen op de been zijn geweest. Met het protest werd een tweede referendum geëist. Als de aantallen kloppen, was dit het grootste protest sinds het protest tegen de oorlog in Irak in 2003. Veel actievoerders liepen met de Europese vlag over straat. Het protest verliep overigens vredig.

People’s Vote

People’s Vote is de campagne die het protest organiseerde. Deze campagne roept om tot een laatste stemming onder het volk over de toekomstige relatie tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Hierbij zou het volk mogen stemmen over de laatste deal die tussen de twee partijen (de EU en premier Theresa May) is gesloten.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren