Afbeelding: 0805edwin, via Pixabay (Pixabay License)

Woning kopen nóg lastiger dan op hoogtepunt in 2008

Vroeger was het makkelijk: je ging naar school, daarna studeren en na de studie ging je rond je 24e het huis uit. Dat kon toen. Het was betaalbaar. Nu gaat dit steeds lastiger, en zelfs moeilijker dan op het hoogtepunt.

De gemiddelde woningprijs in Nederland is €298.000, dat is bijna drie ton dus. Dat is 10,3% meer dan vorig jaar en daarmee wordt het kopen van een huis voor afgestudeerden steeds lastiger.

Wil je elke dag binnen 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Au.

Het doet een klein beetje pijn om te zien dat een woning in 2013 nog €220.000 op moest brengen en zo’n zes jaar later alweer €298.000. Dat is een stijging van 35,5%. Als je nagaat dat het inkomen van een persoon gemiddeld niet op hetzelfde tempo meegaat als de huizenprijs dan weet je dat huren bijna noodzaak is.

Dat geldt in ieder geval in de grootste steden van Nederland. De hoge koop- en huurprijzen blijven niet alleen beperkt tot de Randstad, maar gaan ook door tot Zwolle en Maastricht.

Oplossingen?

In de politiek is dit natuurlijk een belangrijk thema. De woningmarkt wordt ‘gedomineerd’ door pandjesopkopers a la Bernhard jr. waardoor starters op de woningmarkt geen kans meer hebben. Ook een stijging van eenpersoonshuishoudens (prachtig galgje woord) en mensen die steeds ouder worden (waardoor ze langer een huis ‘bezet houden’) helpen mee aan het woningtekort.

Vooral in de grote steden als Amsterdam en Rotterdam blijft dit een probleem.

Er zijn tal van dingen die de politiek kan doen om de huizenprijzen enigszins te reguleren, maar twee opties worden het meest geopperd.

1. Beperkingen stellen voor vastgoedhandelaren wat betreft woningen in drukke steden. Zo kunnen ze niet ongelimiteerd opkopen en zal het aanbod woningen hoger blijven.

2. Er wordt gekozen om massaal woningen te bouwen. Per jaar hebben we er 80.000 nodig, zo zegt hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer, maar nu worden er slechts 20.000 per jaar bijgebouwd. Daar zit dus nog een verschil van 60.000 woningen. Als de overheid (vnl. gemeenten) daarop zouden inzetten, zou dit mogelijk het probleem verhelpen.

Natuurlijk zijn er ook andere opties zoals belasting voor een tweede huis verhogen, meer toeslag geven aan starters en ga zo maar door. Hoewel dit laatste heerlijk zou zijn, is het niet per se goed voor de overheidsfinanciën.

Afbeelding: 0805edwin, via Pixabay (Pixabay License)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren