Afbeelding: Evert100, via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

PicNic, Takeaway en Rituals snelstgroeiende bedrijven in Nederland

Toch fijn om de dag te beginnen met een onderzoek dat van je eigen universiteit komt. De Erasmus Centre for Entrepreneurship heeft namelijk een lijst opgesteld van de 250 snelstgroeiende ondernemingen, en dan is het altijd leuk om even te spieken.

Op nummer een staat de online-supermarkt PicNic. Vanaf de oprichtingsdatum heeft het bedrijf met zijn snelle elektrische bezorgingskarretjes een gemiddelde groei van 162% per jaar. Op nummer twee staat Takeaway.com van Jitse Groen met een gemiddelde groei van 88% per jaar. En drie? Dat is Rituals, met 38% per jaar.

Wil je elke dag binnen 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Meer, meer, meer!

Een hoog groeipercentage betekent natuurlijk ook volle bankrekeningen en ruimte om meer personeel aan te nemen. En dat doen ze. De 250 bedrijven hebben in drie jaar tijd voor 40.000 extra voltijdbanen weten te zorgen. Takeaway nam 2.272 nieuwe banen voor zijn rekening en PicNic zo’n 1.697.

Provincies, wat zijn dat?

Uit het onderzoek komt ook nog eens flink naar voren dat Rotterdam en Amsterdam onbetwist leiders van de business zijn. Van de 250 bedrijven komen er 39 uit Amsterdam en 22 uit Rotterdam, dat is bijna een kwart. Als we dat uitbreiden naar Noord-Holland en Zuid-Holland zien we dat daar 45% van de 250 bedrijven vandaan komen.

Ook Noord-Brabant is buiten de Randstad een belangrijke provincie wat betreft ‘scale-ups’. Met 48 bedrijven in de top 250 volgen ze Zuid-Holland op de voet. Zeeland en Drenthe hebben het laagste aantal uit de top 250, namelijk 1%.

De top 10 snelstgroeiende* bedrijven in Nederland zijn:
1. PicNic (162%)
2. Takeaway.com (88%)
3. Rituals (38%)
4. Action (21%)
5. YoungCapital (55%)
6. Elastic (65%)
7. Coolblue (32%)
8. Calco (74%)
9. Adyen (35%)
10. BasicFit (14%)

*Groeipercentage is een gemiddelde per jaar. Bij het samenstellen van de top 250 is gekeken naar verschillende factoren. Dit is de reden dat Action boven Young Capital staat bijv.

Afbeelding: Evert100, via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren