Google digitaks

Google krijgt opnieuw megaboete van Europese Commissie

De Europese Commissie heeft opnieuw een boete uitgedeeld aan Google. Het Amerikaanse techbedrijf moet een boete van 1,49 miljard euro betalen vanwege misbruik van z’n positie met de advertentiedienst AdSense.

Vorige week werd al duidelijk dat Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, Google in ’t vizier had. Eerder deelde zij ook al boetes uit aan Google. Het bedrijf moest vorig jaar een recordboete van 4,3 miljard euro slikken vanwege misbruik van z’n dominante markpositie met Android. Google verplichtte telefoonmakers die gebruik wilden maken van Android om de zoekmachine van Google ook te installeren. Een jaar daarvoor kreeg Google ook al een hoge boete van 2,4 miljard euro.

Wil je elke dag binnen 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

De waakhond had Google een boete kunnen opleggen van maximaal 13 miljard euro, 10% van de omzet van moederbedrijf Alphabet. Vorige week lieten bronnen al aan de Financial Times weten dat de boete niet zo hoog zou gaan uitvallen.

AdSense

Dit keer krijgt Google een boete vanwege het benadelen van concurrenten met de eigen advertentiedienst AdSense. Met AdSense kunnen mensen en organisaties met een website geld verdienen aan de advertenties die Google op hun site zet. Google introduceerde de dienst in 2006 en verdient jaarlijks miljarden aan advertenties: vorig jaar was de omzet die gegenereerd werd uit advertenties 85% van het totaal.

In de contracten die Google sloot met andere partijen over advertenties stonden voorwaarden waarmee Google misbruik maakte van de eigen machtspositie. Zo mocht volgens de contracten alleen Google-advertenties plaatsen op de site en zouden Google-advertenties een betere positie krijgen. Microsoft diende uiteindelijk een klacht in hiertegen en de Europese Commissie deelt dus nu een boete uit aan het techbedrijf.

Beroep

Of de kous daarmee af is, is nog maar de vraag. De Europese mededingingswaakhond heeft nog andere onderzoeken lopen naar Google. Het techbedrijf is tegen de eerdere boetes al in beroep gegaan en de kans is vrij groot dat het dat nu ook weer zal doen.

Beurs
Het moederbedrijf van Google, Alphabet, behoort tot de zogenaamde vijf megatech bedrijven en doet het niet slecht op de beurs.
– Huidige koers: $1202,42
– Afgelopen maand: +7,3%
– Afgelopen 6 maanden: +0,9%
– Jaar tot nu toe: +14,0%

De laatste adviezen van analisten wat betreft Alphabet zijn:
– 5 mrt: Needham & Co, kopen
– 7 feb: Cowen & Co; UBS; ABN AMRO; Stifel Nicolaus; JPMorgan Cazenove; Credit Suisse, kopen

Afbeelding: Carlos Luna (CC BY 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren