Jean-Claude Juncker

‘Deze week nog geen duidelijkheid over uitstel Brexit’

Waarschijnlijk wordt pas op het allerlaatste moment duidelijk of en hoelang Brexit uitgesteld wordt. Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker liet dat vandaag weten. Ondertussen is May bezig met een brief aan de Europese Unie (EU) met de vraag om uitstel.

Vorige week besloot het Britse parlement dat Brexit uitgesteld moest worden. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de EU is al over 9 dagen en de Britten hebben langer nodig om dit op een ordelijke manier te kunnen doen. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zei vandaag echter dat er deze week nog geen besluit ging komen over het uitstel. Eerder werd gezegd dat de Europese Leiders deze week een besluit zouden nemen over uitstel, bij de EU-top die morgen plaatsvindt.

Kort uitstel

Vandaag werd ook bekend dat May de EU niet om een lang uitstel gaat vragen. Niet lang betekent waarschijnlijk dat de Britten in juni weggaan, voor de Europese verkiezingen. Als het Verenigd Koninkrijk ervoor kiest om geen Europese verkiezingen te houden in eigen land dan worden ze er op 1 juli gewoon uitgeknikkerd, aldus de EU. Een kort uitstel zou May wel de kans geven om nóg een keer over haar deal te laten stemmen in het Britse parlement.

Wil je elke dag binnen 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Eerdere pogingen van May om haar deal door het Britse Lagerhuis te krijgen eindigden in fiasco’s voor de premier. Mays deal werd eerst met 432 stemmen (van de 650 parlementariërs in het Lagerhuis) verworpen. Bloomberg sprak over de grootste nederlaag in het Britse parlement in de ‘moderne geschiedenis’. Ook vorige week sneuvelde er weer een deal van May. Haar nieuwe akkoord met de EU werd met 391 stemmen tegen en 242 stemmen voor niet aangenomen.

Verboden

Afgelopen maandag werd een derde stemming op de deal van May verboden door de Lagerhuisvoorzitter John Bercow. Volgens hem kon het plan van May niet nog een keer voorgelegd worden aan het Lagerhuis, als er niet genoeg substantiële veranderingen in staan. Toch wil May blijven proberen een deal door het parlement te krijgen, maar daar is dus wel eerst uitstel van Brexit voor nodig. Nog 9 dagen te gaan.

Afbeelding: Mueller / MSC (CC BY 3.0 de), via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren