Afbeelding: Bathara Sakti, via Flickr (CC 1.0 Public Domain)

Boeing wist van risico’s 737 MAX 8 en bleef doorvliegen

Het is altijd zuur om te horen dat er een vliegtuig is neergestort dat eigenlijk nooit de lucht in had gemogen. Na crashes in Ethiopië en Indonesië zo’n 6 maanden na elkaar start de Verenigde Staten een onderzoek naar Boeing.

Het is een strafrechtelijk onderzoek dat gedaan wordt door de Amerikaanse overheid. Dat betekent dat er niet gekeken wordt naar mogelijke schadevergoedingen, maar naar eventuele straffen. Onderdeel van het onderzoek is dat Boeing zelf wist van de fatale risico’s die de 737 Max kon hebben.

Eigen onderzoek

Voordat een toestel de lucht in gaat, worden er tal van testen gedaan die ervoor moeten zorgen dat jij en ik veilig naar Bali kunnen vliegen zonder zorgen, maar wel met een glas wijn op het kleine vliegtuigtafeltje. Deze testen worden bijna altijd uitgevoerd door de Federal Aviation Association (FAA), maar wordt steeds vaker overgelaten aan de vliegtuigbouwers zelf.

Wil je elke dag binnen 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

En dat gebeurde met de 737 Max ook. Boeing mocht van de FAA zelf de keuringen doen en heeft in de rapporten niets gezegd over de risico’s van een vliegcontrolesysteem, genaamd MCAS. Sterker nog, anonieme technici beweren dat er foutieve informatie is doorgegeven.

Groter probleem

Het ‘afgeven van autoriteit’ door de FAA is een probleem dat mede komt door de concurrentie van Airbus. Een FAA technicus in de Seattle Times zegt bijvoorbeeld dat hij steeds opnieuw moesten kijken welke werkzaamheden en keuringen door Boeing zelf gedaan konden worden. “Als we dan een rapport ingediend hadden, dan moesten we het herzien. We hadden te weinig gedelegeerd aan Boeing. Ze wilden veel snel doen om de nieuwe Airbus A320Neo voor te blijven.”

Boeing op de beurs
Het is logisch dat deze fatale incidenten niet ongehoord blijven op de beurs. Boeing is sinds de tweede crash 16% in waarde gedaald, van $432 naar $372.

– Huidige koers: $372,28
– Afgelopen maand: -11,6%
– Afgelopen 6 maanden: +1,9%
– Jaar tot nu toe: +15,1%

De laatste adviezen van analisten wat betreft Apple:
– 13 mrt: Norddeutsche Landesbank, verkopen
– 11 mrt: DZ Bank, verkopen
– 11 mrt: UBS, kopen
– 8 mrt: Argus Research, kopen

 

Afbeelding: Bathara Sakti, via Flickr (CC 1.0 Public Domain)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren