Afbeelding: Torsten Dettlaff via Pexels (Pexels License)

Apple ontvangt €969 mln en kan met iWatch hartproblemen detecteren

Soms een bericht over de tegenvallende verkoopcijfers, soms een bericht over dat Apple bijna een miljard verdient en aankondigt dat de Apple Watch hartritmestoornissen met 84% zekerheid kan detecteren. En dat is zeer goed nieuws voor iedereen.

Laten we beginnen met het eerste stuk: Apple ontvangt mogelijk €969 mln van chipmaker Qualcomm. Dit is bepaald door een rechter in de VS, maar is nog altijd een voorlopige uitspraak. What happened?

Da’s b(et)alen!

Qualcomm ken je als degene die chips maakt voor bijna elk digitaal apparaat. Zo maken ze chips voor verschillende Bluetooth-toepassingen en 4G-verbindingen in iPhones. En laten ze nu net in conflict zijn met de producent van de iPhone.

Apple zou inbreuk gemaakt hebben op drie Qualcomm patenten. Na een rechtszaak is bepaald dat Apple $31 mln mag overmaken op de rekening van de chipmaker. Maar dat is niets vergeleken wat Qualcomm aan Apple moet betalen.

Wil je elke dag binnen 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Apple betaalde namelijk royalty’s aan Qualcomm, en laatstgenoemde zou dit deels terugbetalen als Apple geen rechtszaken zou starten. Dit deed Apple wel en moedigde andere partijen zelfs aan om klachten in te dienen bij toezichthouders. Als gevolg van dat hele zaakje weigerde Qualcomm de royalty’s terug te betalen. Terecht zou je denken? De rechter vindt van niet en stelt Apple in het gelijk.

Nogmaals: dit is een voorlopige uitspraak en dus nog alles behalve definitief.

Staying Alive

Gister kwam naar buiten dat er een einde is gekomen aan een onderzoek van een jaar dat Apple samen met Stanford University heeft uitgevoerd. Zo’n 420.000 mensen namen deel aan het onderzoek. Er werd onderzocht of een Apple Watch een hartritmestoornis kon detecteren.

En of dat kon. De proefpersonen kregen allemaal een Apple Watch om van de eerste drie edities (de Series 4 verscheen later pas). Bij tweeduizend mensen kwam er een melding: “u heeft onregelmatige hartslagen. Wij adviseren u naar een cardioloog te gaan.” Uiteindelijk bleek deze melding in 84% van de gevallen juist. Volgens de onderzoekers is dit nog maar het begin van alles dat gedaan kan worden met digitale horloges.

Beurs
Op de beurs presteert Apple de laatste tijd niet denderend. Het verloor afgelopen halfjaar voor $40 aan waarde en is daarbij ver verwijderd van zijn hoogste koers ooit, namelijk $227.

– Huidige koers: $188,02
– Afgelopen maand: +10,6%
– Afgelopen 6 maanden: -14,4%
– Jaar tot nu toe: +19,7%

De laatste adviezen van analisten wat betreft Apple:
– 14 mrt: Cowen & Co, kopen
– 12 mrt: Bank of America, kopen
– 20 feb: JPMorgan Cazenove, kopen

Afbeelding: Torsten Dettlaff via Pexels (Pexels License)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren