ING House

ING onder loep voor witwassen in Italië

Het Italiaanse Openbaar Ministerie heeft een onderzoek gestart tegen ING vanwege witwaspraktijken bij de Italiaanse tak van ING. De Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore meldt dit.

Bronnen zouden aan de krant hebben gemeld dat ING binnen enkele uren op de lijst met onderzochte banken zal worden gezet. Een woordvoerder van ING liet weten dat de bank niet op de hoogte is van dit nieuws. Wel zegt de bank mee te werken als het nieuws klopt.

Wil je elke dag binnen 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Het is de tweede keer in enkele dagen dat de Italiaanse tak van ING in het nieuws komt met witwassen. Dit weekend werd bekend dat ING in Italië geen nieuwe klanten mag aannemen. De Italiaanse centrale bank meldde dat afgelopen zaterdag. ING zou in Italië namelijk tekortschieten met het controlesysteem waarmee witwaspraktijken door klanten moet worden tegengegaan.

Witwassen

ING schikte in september met het Openbaar Ministerie (OM) in een grote witwaszaak. Hoe groot? Nou, de ING schikte voor maar liefst 775 miljoen euro. Een recordbedrag was dat. De minister van Financiën Wopke Hoekstra vroeg om uitleg en de positie van Hamers stond ook ter discussie. ING bekende schuld, maar vervolging werd dus afgekocht. Ook Hamers leek er zonder kleerscheuren vanaf te komen, want het OM had ervoor gekozen geen personen te vervolgen.

ABN

Vorige maand werd bekend dat ABN AMRO meer geld ging inzetten om de eigen (anti-)witwasafdeling te verbeteren. De bank probeert hiermee een gevalletje ING te voorkomen.

Een dag eerder werd bekend dat ook de Rabobank een boete kreeg vanwege slechte controle op de klantendossiers. Dit soort praktijken maakt het witwassers een stuk makkelijker. De boete van Rabobank was wel iets kleiner dan die voor ING, namelijk 1 miljoen euro.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren