Afbeelding: Fred Romero, via Flickr (CC BY 2.0)

Waarom koopt een bedrijf zijn eigen aandelen in?

Vandaag werden we wakker met het nieuws dat DSM zijn eigen aandelen in gaat kopen. Vaak wordt dat gezien als een goed iets om meerdere redenen, maar waarom doen ze het? En waarom is het goed?

De chemische reus wil zijn aandelenhoeveelheid op de beurs verkleinen. Het heeft al een aantal kleinere inkoopprogramma’s uitgevoerd, maar met deze inkoopactie is zo’n €1 mld gemoeid. Dat is niet niks dus.

Geld te veel

Het inkopen van eigen aandelen betekent vaak dat het geld bij een bedrijf tegen de plinten aan klotst. Dat zit zo: als je veel winst maakt kun je een aantal dingen doen met je geld. Een bedrijf overnemen is een vaak gekozen optie, maar je kunt ook dividend uitkeren of bonussen aan personeel geven als bedankje voor het goede werk.

Wil je elke dag binnen 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Maar wat als het personeel al bonussen heeft gehad, het dividend al voldoende is uitgekeerd en er geen interessante bedrijven zijn om over te nemen? Dan wordt vaak gekozen voor het opkopen van eigen aandelen.

Extra dividend

Een bedrijf dat jaarlijks dividend uitkeert doet dit over alle aandelen. Hoe meer aandelen op de beurs, hoe meer geld het bedrijf kwijt is aan dividend. Ook kan het dividend per aandeel verminderd worden, maar dat vinden beleggers nooit zo leuk.

Wanneer een bedrijf eigen aandelen inkoopt kan het én genieten van de eigen koersstijgingen én is het aantal aandelen waarover dividend betaald moet worden minder. Dat betekent dat ze jaarlijks minder dividend (en dus winst) hoeven af te staan aan aandeelhouders en bij eventuele tegenvallers de aandelen weer kunnen verkopen als buffer. Daarnaast kunnen ze er ook voor kiezen om meer dividend per aandeel uit te gaan keren. Je kunt het totale dividend tenslotte verdelen over een lager aantal aandelen.

Laatste optie?

“Is het dan zo dat dit altijd de allerlaatste optie is?” Nee hoor, soms worden ook eigen aandelen ingekocht zonder dat het personeel een bonus krijgt, of zonder dat überhaupt gekeken is naar interessante overnames. Het is onderdeel van een bedrijfsstrategie.

Afbeelding: Fred Romero, via Flickr (CC BY 2.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren