House of Commons Lagerhuis Brexit

Dit zijn de opties voor Brexit na gisteravond

Gisteravond werd de deal die de Britse premier Theresa May sloot met de Europese Unie opnieuw hard weggestemd in het Britse Lagerhuis. Met Brexit voor de deur is er weinig tijd over voor de Britten om met een oplossing te komen. Wel hebben ze genoeg opties.

Over iets meer dan twee weken verlaten de Britten volgens planning de Europese Unie. Voor die tijd zouden ze nog een deal kunnen sluiten met de Europese leiders over hoe de relatie tussen de twee er na Brexit uit zal zien.

Zo’n deal wist May al eens te maken, maar het Britse parlement vond dit maar niets en stemde het overweldigend weg. In het Britse Lagerhuis werd Mays deal toen met 432 stemmen (van de 650 parlementariërs in het Lagerhuis) verworpen. Bloomberg sprak over de grootste nederlaag in het Britse parlement in de ‘moderne geschiedenis’.

Wil je elke dag binnen 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Ook gisteravond sneuvelde er weer een deal van May. Haar nieuwe akkoord met de EU werd met 391 stemmen tegen en 242 stemmen voor niet aangenomen. Wederom een harde nederlaag voor de Britse premier. Maar hoe moet het nu verder voor de Britten? Ze hebben opties genoeg, maar datzelfde kan niet over hun tijd worden gezegd.

Opties

Vandaag wordt er ook weer gestemd in het Britse Lagerhuis, ditmaal over de vraag of het Verenigd Koninkrijk de EU moet verlaten zonder deal. Stemmen de parlementariërs voor de optie no deal dan ligt het lot van de Britten al vast: de EU zonder deal verlaten op de afgesproken datum. May en oppositieleider Jeremy Corbyn zijn allebei tegen een no deal. Corbyn benadrukte dit gisteren en ook May zei: ‘We moeten op een ordelijke manier weggaan.’

We moeten op een ordelijke manier weggaan’

Wordt er niet voor een no deal gestemd dan zijn er een aantal andere opties voor de Britten. Een daarvan is uitstel van de Brexit-datum. Daar zal dan morgen over gestemd worden. Stemmen de Britse parlementariërs donderdag voor uitstel, dan moet dat worden goedgekeurd door de Europese lidstaten. Die kans is redelijk groot, aangezien de EU een harde Brexit zonder deal wilt voorkomen. Mocht de EU toch nee zeggen, dan is niet helemaal duidelijk wat er gaat gebeuren.

Tweede referendum

Een andere optie is een tweede referendum. Gezien de tijd die nodig is om een referendum te organiseren, lijkt deze optie alleen doorgang te kunnen vinden als er voor uitstel wordt gekozen. Ondanks dat een tweede referendum voor sommigen betekent dat je de stem van het volk negeert, wint deze optie wel aan populariteit. Corbyn, die zelf niet echt fan is van het referendum omdat veel van zijn kiezers ervoor kozen om de EU te verlaten, schaarde zich zelfs achter een tweede referendum.

Corbyn zou deze steunen als de alternatieven plannen van zijn Labour-partij niet werden gesteund. Deel van deze plannen is dat het Verenigd Koninkrijk in een douane-unie blijft met de EU.

Waar Corbyn gisteren tijdens de stemming ook over begin, waren nieuwe verkiezingen. Ook dit is een van de opties die de Britten hebben. Ze kunnen namelijk het vertrouwen in de huidige Britse regering opzeggen en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Daarvoor is het ook nodig dat er eerst voor uitstel wordt gekozen.

Geen Brexit

De Britten hebben ook nog een heel erg voor de hand liggende, maar ook erg moeilijke optie: geen Brexit. Drie maanden geleden liet het Europees Hof weten dat de Britten hun keuze om de Europese Unie te verlate, gewoon kunnen intrekken. Dat zou betekenen geen Brexit. Het lijkt echter op dit moment heel moeilijk om genoeg parlementariërs enthousiast te krijgen voor deze optie.

Afbeelding: UK government (OGL 3), via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren