Afbeelding: geralt, via Pixabay (Pixabay License)

De hele wereldeconomie in één diagram

Misschien vraag je jezelf wel eens af hoeveel invloed de Verenigde Staten heeft op de economie, of China nu echt de grootste economische macht is of misschien zelfs hoeveel Nederland meetelt in de wereldeconomie. Daar zijn allemaal cijfers over, maar we begrijpen het, je bent lui.

Daarom schieten de Amerikaanse collega’s van VisualCapitalist.com ons te hulp met een diagram dat al deze gegevens bevat. In onderstaand diagram wordt uitgegaan van het bbp van elk land, dat wil zeggen het totaal van alle inkomens in een land.

VisualCapitalist (https://www.visualcapitalist.com/80-trillion-world-economy-one-chart/)

China China China

Wat als eerste opvalt is dat China niet eens nek-aan-nek gaat de Verenigde Staten. Het verschil is zoals je kunt zien nog altijd $7000 mld ($7 bln). Samen zorgen de grootmachten toch al voor bijna 40% van al het geld in de wereld. Wanneer je de VS, China, Duitsland en Japan bij elkaar optelt, heb je al meer dan 50% van de totale wereldeconomie. De andere helft moet dan van de overige 193 landen komen.

Oranje boven

Als we naar Europa kijken zien we dat Duitsland de grootste economie heeft, samen met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Ons mooie, kleine Nederland is de zevende grootste economie in Europa. Toch hebben we een aandeel van iets meer dan 1% in de totale wereldeconomie! Voor een inwonersaantal dat grofweg maar 0,24% van de totale wereldbevolking is doen wij het niet slecht.

Afrika

Dit diagram geeft ook nog maar eens aan hoe groot het gat is tussen Westerse landen en het continent Afrika. Nigeria bijvoorbeeld, heeft 190 miljoen inwoners en toch maar een bbp van $370 mld. Nederland haalt makkelijk het dubbele met slechts een tiende van het inwonersaantal.

Zo ook Egypte (97,55 mln inwoners) en Zuid-Afrika (56,72 mln inwoners). Zij hebben een bbp van respectievelijk $240 mld en $350 mld.

Afbeelding: geralt, via Pixabay (Pixabay License)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren