Afbeelding: Raul Mee (EU2017EE), via Flickr (CC BY 2.0)

Akkoord over Irish Backstop brengt Brexitdeal weer dichterbij

Gister was er nog sprake van onderhandelingen die muurvast zaten, vandaag lijken Theresa May en Juncker toch weer de draad opgepakt te hebben. Er is namelijk een akkoord over de zogenaamde ‘Irish backstop’. Dit levert nog meer spanning op voor de stemming van vanavond.

Deze Irish backstop zorgt ervoor dat bij een no-deal Noord-Ierland lid blijft van de douane-unie van de EU, oftewel dat de grenzen tussen Noord-Ierland en Ierland niet dichtgaan. Het Verenigd Koninkrijk vond dat het hiermee de soevereiniteit zou verliezen. De Britten waren daarom eerst tegen, maar hebben nu een akkoord gegeven over een tijdelijke backstop.

Backstop, wat?

Het zit zo: Ierland is lid is van de Europese Unie, maar geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Noord-Ierland is wél onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en zou bij een Brexit dus ook uit de EU stappen. Dat betekent ook dat de grensovergang niet meer vrij toegankelijk wordt. Best een gekke situatie, want Noord-Ierland en Ierland grenzen direct aan elkaar.

Om te voorkomen dat de twee Ierlanden van de een op de andere dag niet meer bereikbaar worden voor de Ieren die bijvoorbeeld in Noord-Ierland werken en andersom, wilde de EU een garantie dat de grenzen open bleven ondanks de Brexit. Dat is nu gelukt.

Aanpassingen

In het akkoord is niet alleen de backstop geregeld, maar ook nog een aantal andere dingen. Zo heeft de EU gezegd dat ze zo snel mogelijk met een handelsverdrag zullen komen zodat een backstop niet eens nodig zal zijn. Ook kunnen de Britten naar een commissie stappen als de Europese Unie een handelsakkoord eventueel blokkeert.

Stemming Brits parlement

Dit akkoord tussen Juncker en May zegt nog helemaal niets. Eerst moet het Britse parlement nog instemmen met de ideeën van May. Als dit gebeurt, hebben de EU en de Britten een deal. Wordt het ontwerp in het parlement verworpen dan volgt een stemming of de Britten met een no-deal uit de EU willen. Als ook dat wordt verworpen, dan moeten de Britten uitstel aanvragen. Lukt dat niet? Dan vallen ze uit de EU zonder deal.

Afbeelding: Raul Mee (EU2017EE), via Flickr (CC BY 2.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren