Turkije lira

Turkije voor het eerst in tien jaar in recessie

Het gaat niet goed met de Turkse economie, die nu voor het eerst in tien jaar weer kampt met een recessie. Afgelopen kwartaal daalde het bbp van Turkije met 2,4 procent.

De waardedaling van de lira, de vele buitenlandse leningen van Turkse bedrijven en meerdere politieke spanningen lijken nu hun effect te hebben op de Turkse economie. De slechte resultaten zullen een klap zijn voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die de afgelopen tijd juist hard bezig was om de economie te stimuleren.

Dit deed te Turkse president onder andere door de staatsbanken onder druk te zetten om meer geld in de economie te pompen en de rentes werden laag gehouden door veel obligaties op te kopen. De periode van flinke economische stimulering leverde Turkse economie in eerste instantie sinds 2009 onafgebroken groei op. Elk kwartaal werd er een groei van bijna 7 procent genoteerd.

Lira

Maar op den duur zorgde het economische beleid ervoor dat Turkije nu in deze positie zit. Vorig jaar werd dat heel goed duidelijk toen de Turkse Lira instortte. Daardoor steeg de inflatie door het dak en werden de prijzen ook een stuk hoger. Ook beslissingen in de politiek zorgen er nu voor dat de Turkse economie weer krimpt.

Andrew Brunson

Zo botste Turkije vorig jaar met de VS over het gevangenschap van de Amerikaanse predikant Andrew Brunson. Het gevangenschap van Brunson maakte de relatie tussen Turkije en de VS er niet beter op. De VS dreigden met economische sancties als de dominee niet liet vrij werd gelaten. De Turken plaatsten hem vervolgens onder huisarrest, maar daar werd geen genoegen mee genomen door de VS. Het Turkse Openbaar Ministerie eiste 10 jaar tegen Brunson en er waren meerdere belastende verklaringen tegen hem afgelegd, maar de dominee kreeg dus slechts 3 jaar. Later werd de predikant toch vrijgelaten.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren