Brexit

Brexit-onderhandelingen zitten muurvast

Woordvoerders van de Britse premier Theresa May hebben toegegeven dat de Brexit-onderhandelingen tussen May en de Europese Unie helemaal zijn vastgelopen. Daarmee lijkt May weer een harde nederlaag te lijden in het Lagerhuis aankomende dinsdag.

De woordvoerders van Theresa May lieten weten dat May zondagavond laat via de telefoon sprak met Jean Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. May gaat niet afreizen naar Brussel – wat zij in eerste instantie wel van plan was te doen vandaag – omdat de onderhandelingen dus nergens heen gaan.

Het concept wat er tot nu toe ligt na een weekend onderhandelen is waarschijnlijk niet genoeg voor May om door het Britse Lagerhuis te krijgen. Daar wordt aankomende dinsdag opnieuw gestemd over de deal die May maakt met de Europese leiders. Eerder liep dit al uit in een debacle voor May, toen ze bij de stemming over haar vorige deal een historische nederlaag leed. In het Britse Lagerhuis werd haar deal toen met 432 stemmen (van de 650 parlementariërs in het Lagerhuis) verworpen. Bloomberg sprak over de grootste nederlaag in het Britse parlement in de ‘moderne geschiedenis’.

Irish backstop

Het risico op zo’n grote nederlaag is er dinsdag opnieuw voor Theresa May. Ze ging terug naar de onderhandelingstafel nadat vanuit het Britse parlement duidelijk werd dat er iets verzonnen moest worden op de ‘Irish backstop’. De ‘Irish backstop’ moet ervoor zorgen dat Noord-Ierland onderdeel blijft van de douane-unie van de EU, om te voorkomen dat er een grens komt tussen Noord-Ierland (VK) en Ierland (EU). De Britten zijn echter bang dat hiermee de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk in het geding komt.

De stemming van aankomende dinsdag is cruciaal. Mocht de deal van May niet aangenomen worden door het Britse Lagerhuis – en die kans is zeker aanwezig – dan lijkt het einde zoek. Als de deal wordt weggestemd wordt de kans op een Brexit zonder deal groter, met alle gevolgen van dien.

Lees ook: ‘VK schrapt importtarieven bij no deal’

Tweede referendum

May gaf twee weken geleden al aan bereid te zijn Brexit uit te stellen, als dat betekent dat de Britten de EU uiteindelijk wel met een deal op zak verlaten. Oppositieleider Jeremy Corbyn daarentegen sprak juist zijn steun uit voor een tweede referendum, mocht er na dinsdag geen deal door het Britse Lagerhuis komen.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren