Boeing 737 MAX 8

Aandeel Boeing omlaag in voorbeurs

Het aandeel Boeing levert vandaag al zo’n 10 procent in voor het openen van de Amerikaanse beurs. Een van de vliegtuigen van Boeing, van het model Boeing 737 MAX 8, stortte gisteren neer bij de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Bij de crash van Ethiopian Airlines kwamen gisteren alle 157 inzittende om het leven. De Chinese luchtvaartautoriteiten houden alle Chinese Boeing 737 MAX 8-toestellen aan de grond. Zij zien reden daartoe omdat het al de tweede crash in een half jaar tijd is met dit type vliegtuig. Vorig jaar kwamen 189 mensen om het leven toen een vliegtuig van Lion Air voor de kust van Indonesië neerstortte.

Ook Indonesië en de Kaaimaneilanden houden hun Boeing 737 MAX 8-vliegtuigen aan de grond. Hetzelfde geldt voor de hele vloot van Ethiopian Airlines. Het Nederlandse TUI heeft ook drie toestellen van dit type, maar ziet geen aanleiding om deze vliegtuigen op de grond te houden. Wel houdt de luchtvaartmaatschappij de ontwikkelingen in de gaten.

Een van deze ontwikkelingen is dat Boeing zelf heeft aangegeven dat er vooralsnog geen nieuwe richtlijnen worden afgegeven. Het onderzoek naar de oorzaak van de crash zit nog in een vroeg stadium, dus kan er nog weinig over gezegd worden. Bij de crash in Indonesië zijn signalen dat er zowel vanuit Boeing als vanuit Lion Air fouten zijn gemaakt.

Aandeel

Het nieuws over de crash in Ethiopië gisteren heeft Boeing op de beurs geen goed gedaan. In de handel voor het openen van de beurs verloor het aandeel Boeing tot het moment van schrijven (13:00 uur) zo’n 10 procent.

Afbeelding: Pedro Aragão (CC BY-SA 3.0 GFDL), via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Schrijft over allerlei dingen en wil na een paar bier nog wel eens beginnen over een vijfjarenplan. Woont in Ûtreg en is bijna klaar met de studie Journalistiek.

Reageren