Theresa May Brexit deal

Laatste kans voor May in onderhandelingen EU

De Britse premier Theresa May gaat de Europese Unie vandaag vertellen dat de uitkomst van de ‘historische’ stemming over haar deal volgende week, in hun handen ligt. Dat meldt Bloomberg vandaag. Volgende week is de cruciale stemming over de deal die met de EU wordt gesloten.

Volgens geïnformeerde bronnen van Bloomberg aan EU-zijde hebben de Europese leiders de Britten een nieuwe deal aangeboden. Deze deal voldoet echter niet aan de wensen van het Verenigd Koninkrijk. May zal graag nog veranderingen zien in de deal voordat er volgende week dinsdag over haar deal wordt gestemd in het Britse parlement.

Jeremy Hunt, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, waarschuwt dat als de onderhandelingen nu stuklopen, dat de relatie tussen de EU en het VK in de aankomende jaren kan ‘vergiftigen’. Tegenover BBC zei hij dat de EU ‘flexibel’ moet zijn.

Irish backstop

Onderhandelaars voor de Europese leiders en de Britten zijn nu hard aan het werk om iets te verzinnen op de ‘Irish backstop’. De ‘Irish backstop’ moet ervoor zorgen dat Noord-Ierland onderdeel blijft van de douane-unie van de EU, om te voorkomen dat er een grens komt tussen Noord-Ierland (VK) en Ierland (EU). De Britten zijn echter bang dat hiermee de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk in het geding komt.

De stemming van volgende week over de deal die May met de EU sluit, is cruciaal. Mocht deze deal niet aangenomen worden door het Britse Lagerhuis – en die kans is zeker aanwezig – dan lijkt het einde zoek. Als de deal wordt weggestemd wordt de kans op een Brexit zonder deal groter, met alle gevolgen van dien.

Lees ook: ‘VK schrapt importtarieven bij no deal’

Tweede referendum

May gaf vorige week al aan bereid te zijn Brexit uit te stellen, als dat betekent dat de Britten de EU uiteindelijk wel met een deal op zak verlaten. Oppositieleider Jeremy Corbyn daarentegen sprak juist zijn steun uit voor een tweede referendum, mocht er na dinsdag geen deal door het Britse Lagerhuis komen.

Afbeelding: Archive: U.S. Secretary of Defense (CC BY 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren