Afbeelding: INSM, via Flickr (CC BY-ND 2.0)

Italië nog steeds niet uit problemen – ECB schiet te hulp

Italië is na de crisis eigenlijk nooit echt meer financieel gezond geworden, en dat is jammer. Inmiddels zitten ze sinds dit kwartaal officieel in ‘recessie’ en kijkt Noordwest-Europa weer met boze en angstige ogen toe. De ECB mag weer helpen.

Terwijl ECB-president Mario Draghi over een halfjaar opstapt is het waarschijnlijk dat hij nog een laatste hulpmiddel aan Italië en andere financieel ongezonde landen wil voorschotelen: goedkope leningen. Vanmiddag wordt hierover meer bekend, maar analisten zijn het er al over eens: dit wordt een quasi-opvolgertje van het QE-beleid.

Waarom?

De reden is simpel: de ECB wil een volgende crisis voorkomen. Omdat geld lenen op de ‘kapitaalmarkt’ duurder wordt, worden de rentelasten voor Italiaanse en andere noodlijdende banken hoger. Die komen daardoor bij eventuele tegenslagen steeds meer in de problemen en dat kan uiteindelijk uitmonden in nog meer financiële problemen.

Naar verwachting van analisten van onder andere Rabobank en Goldman Sachs wil de ECB goedkope leningen uit gaan geven zodat de ‘probleembanken’ minder hoge rentelasten krijgen. Als dit waarheid wordt kunnen gezonde banken daar natuurlijk ook goed van profiteren.

Kosten vs. baten

Voor ons als financieel gezond land is het niet fijn om te zien dat er steeds maar weer een land overeind gehouden moet worden. Toch is het een kwestie van afwegingen maken. Als de ECB het geld niet leent gaat de Italiaanse overheid dat wellicht doen. De staatsschuld van het land stijgt en de kans op een landelijke crisis is nog hoger dan eerst. Dit kan vervolgens zijn effect hebben op alle andere EU-landen.

Leent de ECB het geld wel, dan zitten zij eventueel met problemen, maar veroorzaakt het geen nationale chaos.

Voorlopig wachten wij de toespraak van Draghi even af.

UPDATE: De beslissing om deze ‘goedkope leningen’ uit te geven is positief beantwoord door de ECB-president Mario Draghi.

Afbeelding: INSM, via Flickr (CC BY-ND 2.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren