Afbeelding: Jengtingchen, via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Elektrische autofabrikant NIO diep in het rood

Wat is het toch met elektrische autofabrikanten en het niet halen van productiedoelen? Eerst Tesla dat moeite heeft met de productie, nu is het Chinese NIO aan de beurt. Het aandeel verloor 21% bij de bijstelling van de kwartaalverwachtingen.

Met dit nieuws heeft het aandeel nu een waarde van ongeveer $8, terwijl deze eerst rond de $10,50 lag. Reden tot zorgen?

Tesla-concurrent

NIO is kort gezegd het Chinese Tesla. Het bedrijf is in 2014 opgericht en ging naar de Amerikaanse beurs in september 2018. Het verdient natuurlijk wel enig applaus als je in vier jaar van start-up naar IPO gaat.

Met auto’s als de Nio ES8 SUV en de NIO EP9 brengt het puur elektrische auto’s op de markt en soms zijn deze zelfs nog goedkoper dan Tesla’s. Je zal er alleen niet snel een in Nederland zien rijden. De auto’s worden vooral in China geleverd en importeren naar Nederland kost nogal wat geld kost.

Sombere toekomst

Het nieuws dat de verwachte resultaten niet gehaald gaan worden en worden bijgesteld is voor aandeelhouders nooit fijn. Nog minder is dat NIO besloten heeft geen grote productiehal in Shanghai te laten bouwen voor de productie van nieuwe exemplaren. Dat is zuur voor beleggers, die afgelopen februari te horen kregen dat er slechts 811 auto’s zijn geproduceerd. Doe dat keer twaalf en je komt uit op een productie van 9.732 auto’s. Dat is niets vergeleken met Volkswagen dat 10,9 mln auto’s per jaar maakt.

Hoe dan ook: opkomende autofabrikanten hebben het lastig met het op peil houden van de productie.

Afbeelding: Jengtingchen, via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren