Importtarieven VK

VK schrapt importtarieven bij no deal

Het Verenigd Koninkrijk gaat 80 tot 90 procent van z’n importtarieven schrappen als er bij Brexit geen deal wordt gesloten met de Europese Unie. Dat meldt Sky News op basis van documenten die het van bronnen binnen de Britse regering mocht inzien.

Het plan is om de importtarieven te schrappen als de deal van premier Theresa May door het Lagerhuis wordt weggestemd. Het gaat om de tarieven die worden geheven op goederen die het Verenigd Koninkrijk binnen komen. Het zou gaan om een afname van zo’n 80 tot 90 procent. Niet voor alle producten zouden de importtarieven opgeheven worden. ‘Gevoelige producten’ zoals auto’s, rundvlees, lamsvlees, zuivel en enkele soorten textiel krijgen nog een heffing van 10 tot 20 procent.

Concurrentie

De vraag is of de Britten hiermee niet hun eigen ruiten ingooien. Het opheffen van de tarieven kan tot gevolg hebben dat Britse bedrijven weg worden geconcurreerd door buitenlandse bedrijven. Door het ontbreken van de tarieven op buitenlandse producten valt de bescherming die Britse producenten nu hebben straks misschien weg. Voor consumenten in het Verenigd Koninkrijk is het op de korte termijn wel voordelig, omdat de prijzen waarschijnlijk lager worden.

Het zou een van de grootste liberaliseringen en dé grootste ingreep in handelstarieven in de geschiedenis van de Britse markt kunnen betekenen. Mochten deze plannen doorgang vinden, dan wacht het Verenigd Koninkrijk dus niet eerst af wat andere landen met de tarieven gaan doen bij een Brexit zonder deal. De vraag is of dat een slimme zet is van de Britten.

Afbeelding: Mike Baird (CC BY 2.0), via Flickr.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren