Google digitaks

Frankrijk voert digitaks in voor techbedrijven

Frankrijk gaat een belasting invoeren voor techbedrijven als Google, Facebook en Uber. De digitaks wordt vandaag gepresenteerd aan het Franse kabinet door de Franse minister van Economische zaken, Bruno Le Maire. Dat meldt NOS.

Eind vorig jaar werd al bekend dat de Fransen plannen hadden om deze digitaks in te voeren. Deze extra belasting zou toen volgens minister Le Maire al op 1 januari 2019 ingevoerd worden. De belasting geldt voor grote techbedrijven die internationaal meer dan 750 miljoen euro omzet draaien en in Frankrijk 25 miljoen euro omzet of meer hebben. Het gaat om een belasting van drie procent en zal met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019 gelden.

GAFA

Het lijkt op een voorstel van de Europese Commissie die in maart 2018 al met een belasting kwam voor techbedrijven die 750 miljoen internationaal omzetten en 50 miljoen in de Europese Unie. Dit plan zou naar verwachting 5 miljard euro per jaar opleveren.

Bedrijven die in aanmerking komen voor de Franse belasting zijn de usual suspects. Google, Apple, Facebook en Amazon – ook wel GAFA genoemd – zijn techbedrijven die aan de criteria voldoen, net als Uber. Deze bedrijven hebben veel klanten in Europese landen maar betalen via slimme routes maar weinig belasting. De bedrijven zijn vaak fysiek niet aanwezig in het land, maar bieden daar wel hun diensten aan en verdienen er geld mee.

Ook Nederland ziet een digitaks wel zitten, maar dan op internationaal niveau. Frankrijk en bijvoorbeeld ook het Verenigd Koninkrijk (VK) willen niet meer wachten. Het VK gaf eerder al aan een digitaks te willen gaan invoeren.

Afbeelding: Carlos Luna (CC BY 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren