Adyen en IMCD promoveren naar de AEX

Soms lijkt de beurshandel een beetje op de voetbalcompetitie. Het is onvoorspelbaar wat de koers gaat doen en als het aandeel een tijd goed presteert, promoveert het naar een hogere index. Vandaag zijn dat onder andere Adyen en IMCD.

De twee zijn ten koste van Signify en Altice in de AEX-index opgenomen. Ook is Basic-Fit gepromoveerd naar de AMX-index en Sligro gaat een stapje lager naar de AscX-Index. Helemaal perfect natuurlijk, maar waarom gebeurt dit?

Representatief

Zoals je weet is de AEX een index die de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven bevat. De AMX vertegenwoordigt weer 25 Nederlandse bedrijven van middelgrote waarde en de AscX gaat nog een stapje kleiner met de nummers 51-75.

Elk jaar worden de Nederlandse indices door Euronext herwogen (naar beurswaarde) om deze indices representatief te houden. Zo houd je de 25 grootste bedrijven in de AEX, de middelgrote in de AMX en de kleintjes in de AscX.

De beurswaarde van een bedrijf is de aantal aandelen op de beurs vermenigvuldigd met de beurskoers.

Adyen wint

Adyen is dus in de plaats gekomen voor Altice en IMCD (een chemicaliënbedrijf) voor Signify. Met een beurswaarde van bijna €20 mld mag het bedrijf trots zijn. Omdat de AEX een gewogen index is krijgt niet ieder bedrijf dezelfde invloed op de koers.

Zo heeft ING een weging van 10,4% in de index en Shell van 14,88%. ABN Amro heeft slechts een weging van 2,21% en kan dus niet zoveel invloed uitoefenen op de koers van de AEX. De weging is ook gebaseerd op de beurswaarde van de bedrijven. Hoe hoger je beurswaarde, hoe hoger je weging in de AEX. Deze weging is een verschil ten opzichte van de Dow Jones, waar ieder bedrijf voor hetzelfde percentage invloed heeft.

Welke weging Adyen in de AEX krijgt is bij ons nog onbekend, dat zien we 18 maart.

Afbeelding: Alper Çuğun, via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren