Shell

Openbaar Ministerie opent aanval op Shell voor Nigeria en Moerdijk

Het Openbaar Ministerie (OM) bereidt een strafzaak voor tegen Shell vanwege omkoping in Nigeria én dagvaardt het bedrijf vanwege de explosie bij Shell Moerdijk in 2014.

Vandaag werd in eerste instantie bekend dat het OM een strafzaak voorbereidt tegen Shell omdat het bedrijf zich in 2011 schuldig zou hebben gemaakt aan corruptie in Nigeria. Het oliebedrijf zou Nigeriaanse politici hebben omgekocht om een oliedeal binnen te slepen ter waarde van 1,3 miljard dollar.

Het gaat om de exploitatierechten van olieveld OPL 245, dat vlak voor de kust van Nigeria ligt en zo’n 9 miljard vaten ruwe olie bevatte. Hiervoor betaalde Shell samen met de Italiaanse partner Eni 1,3 miljard dollar voor. Van dat bedrag zou maar liefst 1,1 miljard gebruikt zijn om Nigeriaanse ambtenaren en politici – zoals de toenmalige olieminister Dan Etete – om te kopen.

Shell meldt op de eigen website dat het OM het bedrijf wil vervolgen. Het onderzoek loopt nog maar een woordvoerder liet tegenover het FD weten dat ze sowieso gaan vervolgen, alleen de manier is nog niet duidelijk. Het onderzoek zou een schikking of strafzaak tot gevolg kunnen hebben. Er zouden in ieder geval genoeg bewijs zijn dat er door Shell strafbare feiten zijn gepleegd.

Moerdijk

Daarnaast werd vandaag ook bekend dat het OM Shell ervan verdenkt opzettelijk een stof in de grond, lucht of oppervlaktewater die schadelijk is voor de gezondheid. In juni 2014 vond een explosie plaats in een fabriek van Shell Moerdijk, met een grote brand tot gevolg. Er was voor miljoenen euro’s aan schade. Uit eigen onderzoek van Shell uit 2015 bleek al dat Shell de explosie zelf had moeten voorkomen. Het OM vindt nu dat het bedrijf hiervoor strafrechtelijk vervolgd moet worden.

Afbeelding: Lee Jordan (CC BY-SA 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren