Strukton

Bouwbedrijf Strukton haalde Saoedisch megaproject binnen met steekpenningen

Bouwbedrijf Strukton betaalde de halfbroer van de Saoedische koning miljoenen om mee te kunnen bouwen aan een metroproject in de Saoedische hoofdstad Riyad. De FIOD heeft op 15 februari van dit jaar invallen gedaan op verschillende adressen vanwege de zaak, meldt het FD.

De inmiddels overleden prins Mishaal bin Abdulaziz al Saud ontving via een tussenpersoon het geld van Strukton. Mishaal was naast minister van Defensie ook vastgoedtycoon en een van de zonen van koning Abdul Aziz al Saud. De prins zou zo’n 2% hebben ontvangen van de aanneemsom van 1 miljard euro. Het metroproject was de grootste klus ooit voor Strukton.

Verder zou de prins voor al het werk wat extra gedaan moest worden, ‘meerwerk’ geheten, 10% van het geld ontvangen. Het geld werd overgemaakt aan het bedrijf Somo, dat buitenlandse bedrijven begeleidt bij het zakendoen in het Arabische land. Dit bedrijf stond onder leiding van de Saoedische zakenman Abdullah Al Shugeir, maar volgens bronnen van het FD is prins Mishaal de enige aandeelhouder van het bedrijf.

Er wordt door de FIOD niet alleen onderzoek gedaan naar de mogelijke steekpenningen, maar ook naar valsheid in geschrifte. Het zou te maken hebben met een exportverzekering van die het bouwbedrijf verzekert tegen het metroproject. Bij deze verzekering staat de Nederlandse Staat garant voor de betaling, als deze niet door de Saoedi’s wordt gedaan. Bij de betreffende verzekering gaat het om een maximaalbedrag van zo’n 230 miljoen euro.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren