Afbeelding: Nummer 12, via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Wat levert het winnen van de KNVB beker op?

We hebben gister allemaal kunnen zien hoe Ajax Feyenoord uit de beker stootte met onder andere een oneerlijk gegeven corner. Dat is natuurlijk jammer voor de Rotterdammers, maar de Ajacieden genieten. Wij waren benieuwd: hebben ze er ook financieel baat bij?

Bij de KNVB beker verdien je wel degelijk een bedrag per gewonnen potje. De bedragen zijn natuurlijk niet van het kaliber Champions League, maar wel een lekker extraatje voor de clubs in Nederland. Daarbuiten zijn er ook nog andere inkomsten die lekker aantikken.

Virtual Boarding

Je kent die borden met reclames langs de lijn toch wel? Dat blijkt dus virtual boarding te heten. Wisten wij ook niet. De thuisspelende club heeft gewoon een sponsorcontract met deze sponsors, alleen de uitclub krijgt tot en met de halve finale ook een stukje van deze boarding-inkomsten.

  • kwartfinale exclusief op Fox Sports Eredivisie: €5.500
  • kwartfinale op Open net: €8.000
  • halve finale exclusief op Fox Sports Eredivsie: €12.000
  • halve finale op Open net: €17.000

Kaartverkoop

Dit is een heerlijke financiële meevaller. Als je als club thuis moet spelen mag je een overgroot deel van de kaarten gewoon aan jouw eigen supporters verkopen. Om even het voorbeeld van Feyenoord te nemen: zij kunnen 50.000 man kwijt. Een gemiddeld kaartje kostte €49. Als je de som uitrekent kom je uit op zo’n €2.450.000 aan omzet. En dat in één wedstrijd.

Nu zal dit plaatje bij een kleinere club en minder beladen wedstrijd anders zijn, maar het laat zien wat je er aan over kán houden. Overigens moet Feyenoord het uiteindelijke winstbedrag delen met Ajax, dat zegt artikel 38 van het KNVB reglement. Vanaf de achtste finale is de thuisspelende club verplicht 50% van het nettoresultaat af te staan.

Prijzenpot

De prijzenpot is moeilijk via een directe bron te achterhalen en daarom moeten we het doen met indirecte bronnen. Zit je bij de laatste zestien? Dan maakt de KNVB van harte €25.000 naar je over. Een plaats bij de laatste acht (kwartfinales) levert een club nog eens direct €45.000 op. Win je de beker? Dan mag je €250.000 op de rekening bijschrijven.

Een rondje beker kan dus zomaar meer dan €300.000 in prijzengeld opleveren.

Afbeelding: Nummer 12, via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren