Afbeelding: mystic_mabel, via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Consumentenbond vindt jou waarschijnlijk erg lui

In de wereld waar alles geautomatiseerd en uitbesteedt kan worden, zorgen wij ervoor dat we lekker lui kunnen blijven. En flink terecht ook, maar de Consumentenbond denkt daar anders over. Vier op de tien mensen besteedt namelijk hun belastingaangifte uit.

En dat terwijl het uitbesteden volgens de Bond helemaal niet nodig is. Ze geven aan dat de informatie op de site van de Belastingdienst en Consumentenbond voldoende zou moeten zijn om het zelf te doen. Zo houd je het geld voor een financieel adviseur lekker in je zak.

‘Zeer ondeskundig’

Is het pure luiheid van jou en mij? Of snappen we er gewoonweg geen snars van? Een combinatie van beiden is het geval.

Van de 10.000 ondervraagden zou 20% geen zin hebben om zich te verdiepen in de stof. Een andere 20% besteedt het werkje uit omdat ze zichzelf ‘financieel zeer ondeskundig’ vinden. Waaraan wij moeten denken weten wij ook nog niet precies. Misschien iemand die bij ‘belastingaangifte’ denkt aan een politieverhoor?

Er is nog een derde groep van 20% die het uitbesteedt omdat ze geen zin hebben in het gedoe met de Belastingdienst. Dat ‘gedoe’ is dan de slechte bereikbaarheid in het geval er iets niet goed gaat bijvoorbeeld.

Ze kunnen het niet leuker maken, wel makkelijker.

Blijkbaar niet goed genoeg.

Kosten

Omdat de belastingaangifte wellicht al weer bij je op de mat is gevallen willen wij je een handje helpen met de schatting van het uitbesteden. Er zijn bedrijven die het doen voor €40 per aangifte. Op zich niet zo’n hele slechte prijs. Wel moet je zelf nog even alles opsturen, zoals jaaroverzicht, spaarvermogen, schulden, opgave obligaties aandelen, BSN-nummer, eventueel notarieel samenlevingscontract, WOZ-waardeopgaaf en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Dus of het loont? Misschien als je een persoonlijke belastingadviseur hebt.

Afbeelding: mystic_mabel, via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren