Brexit

Brexit Update: uitstel, tweede referendum en een stijgend pond

Premier Theresa May wil mogelijk uitstel, oppositieleider Jeremy Corbyn spreekt z’n steun uit voor een tweede referendum en het Britse pond bereikt z’n hoogste punt in 1,5 jaar.

Theresa May overweegt een uitstel van Brexit, om te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk straks afscheid neemt van de Europese Unie zonder deal. Dat afscheid staat vooralsnog gepland over iets meer dan een maand. May heeft het Britse Lagerhuis beloofd dat er gestemd mag worden over een ‘no deal’ of uitstel, als haar eigen deal door hen afgewezen wordt.

Tweede referendum

Met deze belofte is de kans dat de Britten de Europese Unie verlaten zonder deal weer een stukje afgenomen. Als het aan oppositiepartij Labour had gelegen, nam juist de kans af dat de Britten überhaupt vertrekken. Een dag voor de belofte van May deed Labour-leider Jeremy Corbyn ook een belofte. Hij beloofde z’n steun aan een tweede referendum, als de deal van May sneuvelt.

Dit doet Corbyn wel onder druk van zijn eigen partij. Eerder wilde Corbyn zijn steun voor een tweede referendum niet geven, veel kiezers van Labour zijn namelijk voor de scheiding met de Europese Unie. De stap van Corbyn komt een week nadat enkele van zijn Labour-parlementariërs de partij de rug toekeerden.

Vorige week stapten zeven parlementariërs uit de partij om The Independent Group te vormen. De groep was niet tevreden over de koers van de partij, deels vanwege het antisemitisme wat zou bestaan binnen Labour. Later sloten nog enkele parlementariërs van de Conservatieven aan. Deze Independent Group roept Corbyn nu op om zich aan z’n belofte te houden. Zelf is de groep voor een People’s Vote, waarbij het Britse volk zich nog eens mag uitspreken over Brexit.

Pond

Het Britse pond lijkt geen last te hebben van alle tumult rond Brexit. Het nieuws dat May mogelijk uitstel wil en de steun van Corbyn voor een tweede referendum hebben de koers van het pond gestuwd. Op zich niet gek, aangezien beide aankondigingen de kans op een Brexit zonder deal verkleinen. Het pond bereikte gisterenmiddag een waarde van 1,16 euro. Dat is flink hoger dan in de zomer van 2017, toen het pond zelfs even onder de 1,10 euro ging. Maar vooralsnog is de Britse munt niet meer waar het was: voor de Brexit was een pond 1,30 euro waard.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren