Air France-KLM

Aandeel Air France-KLM omlaag door aankoop Nederlandse regering

Het nieuws van gisteren dat de Nederlandse Staat een belang heeft genomen in Air France-KLM heeft het bedrijf geen goed gedaan op de beurs. Vanmorgen tussen 10 en 11 stond de koers op z’n laagste punt, zo’n 14,5% lager.

Minister van Financiën Wobke Hoekstra (CDA) liet gisteravond weten dat de Nederlandse Staat een belang van 12,68% heeft genomen in de luchtvaartmaatschappij. Daar hing een prijskaartje aan van 680 miljoen euro. Het kabinet grijpt daarmee in bij de matchstrijd tussen Air France en KLM. Hoekstra: “De positie van KLM is geërodeerd de laatste jaren.”

Uiteindelijk zal de Nederlandse Staat een belang van 14% willen in de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij, evenveel als de Franse staat nu heeft. De Franse waren er niet van op de hoogte en het kabinet heeft het hen dan ook gisteren pas verteld. Volgens de Franse krant Les Echos was Frankrijk verrast door de stap van het kabinet. De Franse minister van Financiën liet weten er niet op de hoogte te zijn geweest dat de Nederlandse Staat aandelen aan ’t kopen was.

Vinger in de pap

Het is een strategische zet van het kabinet, dat probeert vluchten in Nederland te houden. Als de Nederlandse Staat geen vinger in de pap heeft in de leiding van Air France-KLM, zo luidt de gedachte, dan zullen veel internationale vluchten naar Parijs worden gehaald. Daarmee zou de internationale positie van Schiphol in gevaar komen, net als veel banen en de bijdrage die Schiphol heeft aan onze economie.

Dat de markten reageren zoals ze nu doen is overigens niet heel gek. De aankoop van de aandelen door de Nederlandse Staat zal de koers waarschijnlijk opgevoerd hebben. Bovendien zal met een nieuwe grote speler erbij de leiding binnen het bedrijf stroever verlopen. Verder handelt een aandeelhouder als de Nederlandse – als het goed is – in het algemene belang en dus niet per se in dat van de andere aandeelhouders.

Afbeelding: w:es:Usuario:Barcex (CC BY-SA 3.0), via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren