Afbeelding: Jorge Jimenez, via Pixabay (Pixabay License)

Hoeveel verdient hitmachine Frenna?

Met nummers als Louboutin, Verleden Tijd en Viraal in de afgelopen maanden mogen we Frenna wel benoemen tot topartiest. Sinds het begin al in the game, maar hoeveel verdient de rapper eigenlijk? Wij zoeken het uit.

We beginnen bij het uitzoeken van zijn terugkerende online-inkomsten en gaan dan vervolgens kijken naar zijn optredens en eventueel andere geldbronnen. Let’s go!

Online-inkomsten

Spotify is vaak een heerlijk extra centje voor de artiesten, maar niet echt nummer één geldmachine. Als we kijken naar Frenna zijn luisteraars op Spotify zien we een aantal van ongeveer 2.250.000 per maand. Als iedere luisteraar maar een keer naar Frenna luistert, dan verdient hij €7.900 per maand aan de muziekdienst. Per stream ontvang je ongeveer $0,004 en dat is ongeveer €0,0035.

Het bedrag loopt alleen al veel sneller op als we even veronderstellen dat elke luisteraar minimaal vijf keer per maand naar Frenna luistert. Dan verdient hij een kleine €40.000 per maand, wat neerkomt op zo’n €480.000 per jaar. Niet slecht, als minister president verdien je minder.

Optredens

Dit is het echte werk. Voor een halfuurtje mensen vermaken in een of andere discotheek vraagt hij een richtprijs van €8.750. Dan mag je ook zelf nog eens voor het geluid zorgen, want dat doet hij niet. We gaan altijd uit van 10 optredens per maand. Dan pakt hij volgens de richtprijs dus €87.500 per maand. Dat is zo’n €1.050.000 per jaar!

Kosten van derden

Jij rekende Frenna natuurlijk al flink rijk. Arm is hij niet, maar hij heeft wel een management achter hem staan dat zorgt voor allerlei dingen waarvoor hij mag betalen. Je kunt denken aan het regelen en afhandelen van boekingen, de relaties met radio’s warm houden en ga zo nog maar even door. Alles zodat Frenna zich volledig kan focussen op zijn muziek.

Ook krijg je te maken met mede-artiesten die geld van een track krijgen, producers achter de schermen en boekingsbureau’s die een percentage afpakken. Hierom maken we altijd een standaardschatting van het percentage dat deze derden afpakken van de artiest en die is 70%.

Het totaal

Met al die percentages en bedragen zijn we toegekomen aan het totaal. Spotify zorgt voor een minimum van €94.800 per jaar en mogelijk zelfs €480.000, maar hier gaan we even uit van eerstgenoemd bedrag. Zijn optredens genereren daarnaast zo’n €1.050.000 per jaar. Haal van dit totaal zo’n 70% af en je komt op een totaal jaarsalaris van €343.440.

Dat is wat wij noemen ‘niet verkeerd’.

Afbeelding: Jorge Jimenez, via Pixabay (Pixabay License)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren