Afbeelding: Steve Jurvetson, via Flickr (CC BY 2.0)

Elon Musk (weer) onder vuur vanwege voorbarige tweet

De oprichter van Tesla, The Boring Company en SpaceX heeft een druk bestaan en dan maak je wel eens fouten. Dit keer: Musk heeft met een tweet niet alleen de afspraak met de SEC geschonden, maar ook nog eens verkeerde informatie getweet.

Musk heeft getweet dat Tesla in 2019 zo ongeveer 500.000 nieuwe voertuigen gaat produceren, terwijl dit aantal in werkelijkheid maar 400.000 is. Hiermee schendt hij zijn afspraak met de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, dat hij al zijn tweets eerst laat goedkeuren door iemand anders. Deze afspraak is gemaakt in een schikking, zodat Musk gerechtelijke vervolging ontliep.

Dit is de desbetreffende tweet.

Arabieren kopen Tesla

Vorig jaar maakte Musk al een grote fout: hij tweede ineens dat hij voldoende geld binnen had om Tesla van de beurs te halen met hulp van het Saoedische staatsfonds. De prijs per aandeel zou neerkomen op $420.

Al snel schoot het aandeel Tesla omhoog en werd er door de SEC een onderzoek ingesteld, omdat de tweet ‘koersvervalsing’ zou zijn. Musk schikte met de Amerikaanse waakhond op voorwaarde dat hij zijn tweets na zou laten kijken door iemand binnen het bedrijf. Die voorwaarde zou hij dus nu aan zijn laars lappen.

Overigens staat Tesla nog steeds genoteerd op de beurs en heeft het Saoedisch staatsfonds geïnvesteerd in een concurrent van Tesla, Lucid.

Vervolg

De SEC heeft aan de rechter gevraagd of Musk nu ook echt de afspraken geschonden heeft en zo ja, wat ze er tegen kunnen doen. Musk zelf had de tweet snel daarna overigens verbeterd:

Afbeelding: Steve Jurvetson, via Flickr (CC BY 2.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren