PostNL

PostNL koopt Sandd, heeft straks 90% van de markt

Het postbedrijf PostNL neemt concurrent Sandd over voor 130 miljoen euro en krijgt daarmee 90% van de postmarkt in handen. Het neemt onder voorbehoud alle aandelen over en biedt alle postbezorgers van Sandd een baan aan bij PostNL.

PostNL maakte vandaag voor het openen van de beurs bekend Sandd te zullen overnemen. De 16.000 bezorgers die voor Sandd werkten, krijgen een baan aangeboden bij PostNL. Ook voor het overige personeel wordt gekeken of zij verder kunnen werken bij het bedrijf. De overname betekent dat PostNL straks 90% van de postmarkt in handen heeft.

Betrouwbaar, bereikbaar en betaalbaar

Dat is als de mededingingsautoriteit de overname goedkeurt. Ook meldt PostNL in het persbericht dat het nog de ondernemingsraden en vakorganisaties gaat raadplegen. PostNL meldt in hetzelfde bericht dat met de overname een belangrijke stap wordt gezet om de Nederlandse postmarkt ‘betrouwbaar, bereikbaar en betaalbaar’ te houden voor heel Nederland.

PostNL heeft vandaag melding gedaan van de overname bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Door deze melding zal de starten met een onderzoek naar de overname, die enkele weken zal gaan duren. Mocht de ACM nou nee zeggen, dan kunnen de bedrijven daarna nog bij de staatssecretaris van Economische Zaken terecht.

Monopolie

Met de overname krijgt PostNL dus 90% van de postmarkt in handen. Ondanks dat dit nagenoeg een monopolie betekent, denkt het bedrijf de efficiëntie van de postmarkt te kunnen opkrikken. Door digitaliseren worden de tassen van postbezorgers steeds leger. In plaats van een postbezorger van PostNL en een postbezorger van Sandd in dezelfde wijk met een halfvolle tas, kan er nu één bezorger met een volle tas lopen.

Op zich geen gekke gedachte, maar toch zijn er zorgen. Die komen vooral vanuit de zakelijke hoek, van bedrijven als banken en verzekeraars. Zij zijn voor hun zakelijke post straks nagenoeg afhankelijk van één bedrijf. Met de overname van Sandd door PostNL zou PostNL in theorie haar prijzen flink op kunnen voeren, aangezien de concurrentie verdwenen is. De bedrijven vrezen voor monopolietarieven. Ook concurrent DHL is niet blij met de overname, vanwege de vrees dat gezonde concurrentie zal verdwijnen van de postmarkt.

Vanuit de politiek lijkt die vrees er niet te zijn. De overname kan op steun rekenen vanuit de Tweede Kamer. In 2015 besloot PostNL de overname te stoppen, juist omdat er bezwaren waren vanuit de politiek.

Afbeelding: Joost J. Bakker (CC BY 2.0), via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren