Bitcoin hack Bitfinex

Deel gestolen bitcoins Bitfinex weer boven water

Een deel van de bitcoins die in 2016 gestolen werden van handelsplatform Bitfinex zijn teruggegeven door de Amerikaanse overheid. In een blogpost laat Bitfinex weten voor ongeveer 100.000 dollar aan bitcoin terug te hebben gekregen.

Volgens het handelsplatform werkt het sinds de hack in 2016 samen met internationale wetshandhavingsinstanties om de gestolen bitcoin terug te halen. Dat leverde dus eind vorig jaar resultaat op, toen de Amerikaanse overheid Bitfinex erop attendeerde dat het een deel van de bitcoin heeft weten te vinden. Bitfinex, dat op de Britse Maagdeneilanden geregistreerd staat, is een van de grootste handelsplatformen in cryptocurrencies ter wereld.

Mt. Gox

De hoeveelheid bitcoin die nu terug is, is nog steeds maar een klein deel. Bitfinex heeft nu 28 BTC teruggekregen, van het totaal van 119.756 BTC dat gestolen was. Ten tijde van de hack was het totaal aan gestolen bitcoin zo’n 70 miljoen dollar waard. Het was de grootste hack na die bij Mt. Gox, waar 740.000 BTC gestolen werd. Wat nu is teruggehaald van de hack bij Bitfinex is dus iets meer dan 100.000 dollar waard.

Het is opvallend en zeldzaam dat het de autoriteiten lukt om te helpen de gestolen cryptocurrencies terug te vinden. Welke wetshandhavingsinstanties geholpen hebben, wil Bitfinex niet zeggen. Wel heeft het handelsplatform aangegeven de bitcoins om te zetten in dollars en zo’n 5.000 gedupeerde klanten te zullen compenseren.

Afbeelding: BeatingBetting.co.uk (CC BY 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren