Warren Buffet

Boekhoudregel kost Berkshire 20 miljard winst

De winst van Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van miljardair Warren Buffet, heeft ineens 20 miljard dollar minder winst gemaakt. Buffet wijt dit verschil aan een boekhoudregel waarbij de beursverliezen de winst naar beneden halen.

In het laatste kwartaal van 2018 waren er flinke verliezen op de beurzen en dat is nu dus terug te zien in het resultaat van Buffets investeringsbedrijf. Met de boekhoudregel is de winst van het bedrijf ineens niet 24,8 miljard dollar, maar nog maar 4,8 miljard dollar. Deze operationele winst werd gehaald op een omzet van 204 miljard dollar, ongeveer 4 miljard hoger dan vorig jaar.

Dat de beursverliezen zo’n grote invloed hebben op de winsten van Berkshire Hathaway komt omdat het bedrijf voor een groot deel bestaat uit de belangen die het heeft in andere bedrijven. Zo is Buffet via Berkshire grootaandeelhouders van bijvoorbeeld Apple, American Express, Coca-Cola en Kraft Heinz. Het grootste belang heeft het bedrijf in Apple, dat is zo’n 40 miljard dollar.

Overname

Het is al de derde keer in korte tijd dat Buffet in het nieuws komt. De Telegraaf meldde afgelopen zaterdag dat Buffet (88) met zijn 95-jarige partner Charlie Munger graag een overname zou willen doen voor zo’n 100 miljard dollar. Het probleem dat het duo echter had, was dat ze geen geschikte overnamekandidaat konden vinden.

In zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders van zijn investeringsbedrijf zei Buffet dat de prijzen voor bedrijven met goede toekomstverwachtingen simpelweg te hoog zijn. Buffet probeerde met levensmiddelenbedrijf Kraft Heinz in 2017 nog het Nederlands-Britse Unilever over te nemen. De prijs? 134 miljard dollar. Het bestuur van Unilever ging er echter voor liggen en Buffet trok zijn bod in.

Kraft Heinz

Afgelopen vrijdag kwam Buffet in het nieuws omdat zijn Kraft Heinz een flinke klap kreeg op de beurs. Het bedrijf verloor ongeveer een kwart aan beurswaarde omdat het ineens met een afschrijving kwam van 15 miljard dollar. Deze afschrijvingen deed het bedrijf op een aantal merken die het in bezit heeft. Bekende merken van Kraft Heinz zijn: Heinz, Brinta, Honig en Roosvicee. Tot overmaat van ramp maakte de Amerikaanse waakhond Securities and Exchange Commission (SEC) bekend dat het onderzoek gaat doen naar de boekhouding van Kraft Heinz.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren